Řecko chce dva roky navíc na zavedení úspor

Antonis Samaras

Antonis Samaras Zdroj: ctk

Řecko má v úmyslu dojednat si s mezinárodními věřiteli o dva roky více času na zavedení úsporných opatření, aby mohlo obnovit hospodářský růst a zlepšit si finanční profil. Ukazují to dokumenty, na které se odvolává ekonomický list Financial Times (FT). Podle něj bude premiér Antonis Samaras o návrhu v příštích týdnech jednat s evropskými představiteli.

Snaha získat více času na zavedení reforem přichází v době, kdy se Řecko potýká s problémem najít dalších 11,5 miliardy eur (asi 287,9 miliardy korun) ve formě výdajových škrtů. Tato částka odpovídá asi pěti procentům hrubého domácího produktu země.

Samaras, který stojí v čele vlády pravého středu, se příští týden v Berlíně setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V plánu je ale také schůzka s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, za nímž Samaras přijede do Paříže.

Další škrty ve zmíněném objemu 11,5 miliardy eur má Řecko zakomponovat do současného záchranného programu v letech 2013 a 2014. Řecko nyní čerpá finanční pomoc v objemu 130 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun), kterou si dohodlo s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Pavel Sobíšek: Ekonomika padá. Co je špatně?

Plán získat více času na zavedení dodatečných úspor předpokládá, že Řecko bude celkově postupovat pomaleji. Země by škrty rozložila do čtyř let, tedy až do roku 2016. Rozpočtový deficit by přitom snižovala tempem 1,5 procentního bodu z HDP, namísto dosavadního požadavku, který počítá s tempem 2,5 procentního bodu ročně.

Podle dokumentu, na který se list odvolává, by Řecko potřebovalo dalších asi 20 miliard eur (zhruba 501 miliard korun), aby vyšlo s rozpočtem. A to právě proto, že tempo snižování rozpočtového deficitu v letech 2013 a 2014 bude pomalejší, než se plánovalo.

Atény ale slibují, že další peníze si najdou i bez pomoci partnerů z eurozóny. Peníze by měly pocházet z už dohodnutých půjček od MMF a z emisí pokladničních poukázek. Atény ale věří, že peníze získají i tím, že budou moci odložit z roku 2016 až na rok 2020 začátek splácení prvního úvěru od EU a MMF. V roce 2020 má ale Řecko začít splácet i druhý úvěr, který čerpá nyní od členů eurozóny a MMF.

Věřitelům z řad členů eurozóny už ale s Řeckem dochází trpělivost. Pokud dojde na novou konfrontaci mezi Aténami a Berlínem, lze očekávat i další otřesy na finančních trzích. Právě Němci už dali najevo, že žádné další peníze do Řecka posílat nehodlají. Mezi německými politiky se tak otevřeně začíná hovořit o variantě, že by Řecko mohlo opustit eurozónu.