Řecko má pět dní k odvrácení Grexitu, reformy musí přijmout, zní z Bruselu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Odchod Řecka z eurozóny, takzvaný Grexit, bude nevyhnutelný, pokud se Aténám a jejich mezinárodním věřitelům nepodaří v příštích pěti dnech najít řešení. Prohlásil to dnes eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost, Němec Günther Oettinger. Řecký ministr financí Janis Varufakis pak řekl, že jeho země dělá všechno pro to, aby "zvláštním požadavkům" věřitelů vyhověla. Nepřijme ale žádné řešení, které by považovala za nefunkční.

„Budeme až do 30. (června) dělat všechno pro to, aby se projevila připravenost Řeků k reformám,“ prohlásil eurokomisař ve vysílání německé rozhlasové stanice Deutschlandfunk. „Grexit není náš cíl, byl by ale nevyhnutelný, pokud v příštích pěti dnech nedostaneme žádné řešení,“ uvedl.

Jednání zadluženého Řecka s jeho mezinárodními věřiteli v rámci euroskupiny skončilo ve čtvrtek v Bruselu opět bez dohody. Řecké vládě ve stejný den vypršelo ultimátum na dodání návrhu reforem, které jí dali zástupci věřitelských institucí, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Premiér Alexis Tsipras na schůzku s nimi však podle činitelů dorazil s požadavkem na zmírnění dluhu. O tom se věřitelé odmítají bavit, dokud Řecko neprovede hospodářské reformy, které slíbilo v rámci stávajícího programu pomoci.

V úterý také Atény musejí uhradit dlužnou splátku MMF ve výši zhruba 1,6 miliardy eur (43,5 miliardy korun). Pokud země nezaplatí, hrozí jí státní bankrot. Prodlení se splátkou MMF by mohlo vyvolat takzvaný „run“ na řecké banky a vést k omezení pohybu kapitálu.

Atény a věřitelské instituce se ale zatím nedokázaly dohodnout na tom, za jakých podmínek by Řekové mohli peníze získat. Věřitelé už ve středu odmítli velkou část návrhů řecké vlády na řešení krize, protože by prý v Řecku vedly k další hospodářské recesi.

Janis Varufakis: Řecko nepřijme žádné řešení, které nebude považovat za proveditelné

Protinávrhy věřitelů zase zavrhli Řekové. Ti tvrdí, že již ustoupili, když navrhli zvýšit daně a srážky na důchodové zabezpečení. Věřitelé ale prý stále snižují odhadované příjmy z těchto opatření a jejich dopady na řeckou státní pokladnu, takže je těžké přijít s přijatelným návrhem.

Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes v rozhovoru s irským rozhlasem prohlásil, že Atény udělaly vše, co mohly, aby vyhověly „zvláštním požadavkům“ věřitelů. Řecko je podle Varufakise odhodláno zůstat v eurozóně, nepřijme ale žádné řešení, které nebude považovat za proveditelné.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír podle agentury Reuters očekává, že jednání se protáhnou až do neděle. Pokud nebude dohody dosaženo, budou prý ministři financí eurozóny jednat o technickými detailech pro případ, že některý z členských států eurozóny zbankrotuje.

Tsipras jednal s Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala řeckého premiéra Alexise Tsiprase k přijetí „velkorysé“ nabídky věřitelů. Tsipras ale po setkání s ní a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem naznačil, že jej evropští partneři a věřitelé „vydírají“ a to podle něj není v souladu s principy Evropské unie. Tsipras se s hlavami dvou největších zemí eurozóny sešel den před dalším setkáním ministrů financí eurozóny, které má být podle Merkelové i Hollandea v řešení řecké krize rozhodující.

„Ustavujícími principy Evropské unie byla demokracie, solidarita, rovnost a vzájemná úcta. EU nebyla založena na vydírání a ultimátech,“ řekl Tsipras novinářům po summitu EU v Bruselu.

„Udělali jsme krok směrem k Řecku,“ uvedla Merkelová na své tiskové konferenci. „Nyní je na Řecku, aby učinilo podobný krok,“ dodala kancléřka podle agentury Reuters.

Tsipras podle řeckých činitelů Merkelovou a Hollandea krátce informoval o řeckých návrzích. Sdělil prý také, že nechápe, proč chtějí věřitelé vnutit Řekům tak tvrdé podmínky.

Euroskupina se kvůli řecké krizi znovu sejde v sobotu. Původní termín 17:00 SELČ dnes na žádost členů změnila na 14:00 SELČ, oznámil mluvčí předsedy euroskupiny Jeroena Dijsselbloema.

„Sobotní schůzka bude klíčová, protože máme těsně před 30. červnem, kdy musí Řecko uhradit splátku dluhu (vůči Mezinárodnímu měnovému fondu v částce 1,6 miliardy eur),“ řekl Hollande. „Je zásadní také proto, že pokud má dohoda platit, musí se sejít parlamenty,“ dodal.

Vysoce postavený činitel eurozóny Reuters řekl, že na sobotní schůzce by se už mělo diskutovat i o „plánu B“, který by chránil ekonomiky a banky zemí eura v případě řeckého bankrotu. „Zítřek by měl být stejnou měrou (jako o Řecku) i o plánu B . . . Včera to bylo velmi, velmi špatné,“ uvedl s odkazem na čtvrteční zasedání ministrů euroskupiny.