Řecko musí zrychlit 15 reforem, aby dostalo další peníze

Řecko

Řecko

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond Řecku předložily seznam 15 úsporných opatření, u kterých požadují zrychlit jejich realizaci. Podle řeckých médií si to věřitelé stanovili jako podmínku pro uvolnění další tranše z úvěru, který Řecko čerpá. Brusel zdůraznil, že kvůli uvolnění další dávky peněz nepožaduje žádné dodatečné škrty, ale jen plnění toho, co už bylo dohodnuto. O situaci bude odpoledne telekonference zástupců Řecka, EU, ECB a MMF.

Zástupce MMF v Řecku Bob Traa potvrdil, že Řecko musí postoupit s reformami, k nimž se zavázalo. Zlepšit je ale podle něj třeba i výběr daní. „Míč je na řecké straně. Zavádění dohodnutých reforem je naprosto zásadní,“ řekl. Ministr financí Evangelos Venizelos uvedl, že snížení výdajů bude v příštím roce prioritou.

Řecko musí začít s propouštěním státních zaměstnanců, snížit nebo zmrazit platy a penze ve státní správě, ale také například zvýšit daň z mazutu nebo zavřít ztrátové státní podniky. Věřitelé také požadují, aby vláda snížila výdaje na zdravotní péči a zrychlila privatizaci.

Všechna zmíněná opatření, která EU a MMF požadují, tvoří součást střednědobého plánu na snížení rozpočtového deficitu. Parlament s tímto plánem vyslovil souhlas už v červnu, aby otevřel cestu ke schválení druhého záchranného úvěru. Ten Řecku eurozóna a MMF slíbili na červencovém summitu v Bruselu.

Řecku peníze dojdou bez další injekce v říjnu

Takzvaná trojka, tedy EK, ECB a MMF, před dvěma týdny přerušila inspekci v Aténách, neboť zjistila, že Řecko neplní všechny závazky tak, jak se k nim před přijetím úvěru zavázalo. Inspektoři se dnes měli do Atén vrátit, z technických důvodů tak ale neučiní. Místo toho se uskuteční jen zmíněná telekonference a mise odletí do Atén později.

Řecko od loňského jara čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Na této pomoci je země životně závislá a pokud by nedostala další část úvěru, už v říjnu jí dojdou peníze. Řecko zatím z tříletého úvěru dostalo pět tranší, o té šesté se jedná. Venizelos řekl, že v její uvolnění věří. Šestá tranše má být ve výši osmi miliard eur.

Vedle toho se v půlce července eurozóna dohodla na dalším balíku ve výši 109 miliard eur, ovšem ten je zatím schvalován členskými státy eurozóny.