Řecko plánuje urychlení deportací uprchlíků do Turecka

Zdroj: CTK

Řecko chce v příštích týdnech zrychlit navracení uprchlíků do Turecka podle dohody, kterou uzavřela s Ankarou Evropská unie. Prohlásil to řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas. Dohodu kritizují humanitární organizace a ochránci lidských práv. Organizace Lékaři bez hranic dnes kvůli bránění uprchlíkům dostat se do EU oznámila, že přestává od unie přijímat příspěvky.

Smyslem dohody je uzavřít uprchlíkům cestu, kterou loni do Evropy přišlo asi milion lidí. Řecko má podle ní vracet do Turecka ty, kteří nesplňují požadavky na udělení azylu nebo byla jejich žádost o azyl zamítnuta. Podle řeckých úřadů je na řeckých ostrovech asi 8400 uprchlíků a většina z nich chce o azyl požádat. Řecko oznámilo, že do Turecka, odkud uprchlíci přicházejí, prozatím deportovalo 468 lidí. Žádný z nich o azyl nežádal. Mezi lidmi určenými k deportaci byli pouze dva Syřané, ale ti se proti rozhodnutí Řecka odvolali.

Muzalas řekl, že Řecko chce poslat do několika týdnů zpět do Turecka tisíce uprchlíků, kteří přišli přes Egejské moře, pokud tito lidé nesplní podmínky pro získání azylu v Řecku. „Byl by to neúspěch, kdyby v příštím měsíci a půl z ostrovů neodjeli ti, kterým to bude uloženo,“ řekl ministr v tamní televizi. Na otázku, kolika lidí se to má týkat, odpověděl, že „více než poloviny“ z těch, kteří jsou teď na ostrovech.

Řecký parlament ve čtvrtek rozhodl, že dva členy současné azylové komise nahradí soudci. Dosud v komisi byl státní úředník, osoba jmenovaná národním výborem pro lidská prává a zástupce agentury OSN pro uprchlíky. Mezi běženci na ostrovech panuje napětí. Ti, kteří jsou tam od března, začátkem června protestovali proti zdlouhavé azylové proceduře a zapálili stany. Nepokoje vypukly na ostrovech Chios, Samos a Lesbos a vyžádaly si zranění desítek lidí.