Řecko se dohodlo s eurozónou na prodloužení pomoci o čtyři měsíce

řecko

řecko Zdroj: David Vagaday

Ministři financí zemí eurozóny dnes dosáhli dohody o čtyřměsíčním prodloužení programu úvěrové pomoci hluboce zadluženému Řecku, který by jinak skončil 28. února. Oznámil to šéf euroskupiny, která ministry sdružuje, Jeroen Dijsselbloem. Dohoda zmírňuje obavy z odchodu Řecka z eurozóny. Atény nicméně musejí do pondělí představit seznam reformních opatření a mezinárodní věřitelé poté posoudí, zda jsou nabízené kroky dostatečné.

Dohoda odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku příští měsíc dojdou peníze. Nová levicová vláda v Aténách tak dostává prostor k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

Německo, které je nejvlivnějším členem Evropské unie a zároveň hlavním věřitelem Řecka, ale podle médií vyzvalo Atény, aby výrazně rozšířily své reformní závazky, než vyjádřilo souhlas s prodloužením pomoci. Řecko požádalo o prodloužení ve čtvrtek, Berlín však jeho žádost v původní podobě okamžitě odmítl s tím, že neslibuje pokračování úsporných opatření.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes varoval, že pokud Řecko úspěšně nezavrší svůj program, další výplaty peněz se nedočká. Dodal, že řecká vláda zažije nyní těžké chvíle při vysvětlování dosažené dohody svým voličům.

Řecký ministr financí Janis Varufakis dnes naopak opět tvrdil, že dohoda znamená, že Atény nechávají za zády dosavadní program pomoci. V reformách prý ale pokračují a zavazují se, že nepodniknou jednostranné kroky, které by zatížily řecký rozpočet. Ujednání podle něj pro Řecko znamená, že se vyhýbá opatřením vedoucím k recesi.

Falšovali data, měli by eurozónu opustit, řekl Zeman
K otázce Řecka se vyjádřil také český prezident Miloš Zeman. Podle jeho slov by mělo Řecko eurozónu opustit, případně z ní být vytlačeno. „Už z toho důvodu, že se tam dostalo podvodem, falšováním statistických dat, což nakonec Řekové sami přiznali, a především proto, že si žijí nad poměry,“ řekl prezident.

Řecké sliby

Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka je dohoda nejlepším dostupným řešením. „Řecko rozumně ustoupilo ze všech požadavků, které byly nepřijatelné, a které byly i nerozumné. Jedinou vadou na kráse je, že nejde o trvalou dohodu,“ uvedl Marek. Dodal, že hrozbou pro naplnění dohody může být reakce v Řecku, protože vládní levicová strana SYRIZA musela ustoupit prakticky ze všech klíčových předvolebních slibů.

Ve vedení strany SYRIZA dnes kvůli jednání o podmínkách prodloužení pomoci údajně vypukly rozepře. Podle levého křídla této poměrně ostře levicové strany se vláda svými avizovanými ústupky zpronevěřuje předvolebním slibům o ukončení úsporné politiky a revizi strukturálních reforem, informoval na svém serveru řecký týdeník To Vima.

Německý list Der Spiegel ještě před dosažením dohody o prodloužení pomoci uvedl, že Evropská centrální banka (ECB) se již připravuje na případný odchod Řecka z eurozóny. Zaměstnanci banky prý pracují na scénářích, jak by zbytek měnové unie mohl dál držet pohromadě.

ECB se připravuje na odchod Řecka

Evropská centrální banka (ECB) se již podle německého listu Der Spiegel připravuje na případný odchod Řecka z eurozóny. Zaměstnanci banky prý pracují na scénářích, jak by zbytek měnové unie mohl dál držet pohromadě.

Řecký premiér Alexis Tsipras nicméně vyjádřil přesvědčení, že Řecko dnes v Bruselu uspěje. „Řecko udělalo vše, co bylo v jeho silách, aby mohlo být dosaženo řešení přijatelného pro všechny strany, a to na základě principu dvojího respektu. Respektu k pravidlům EU a respektu k výsledkům voleb v členských státech,“ uvedl premiér v prohlášení pro agenturu Reuters.

Později však Tsipras požádal šéfa Evropské rady Donalda Tuska o uspořádání mimořádného summitu Evropské unie v neděli, pokud by dnešní jednání skončilo neúspěchem.

Řecká vláda čelí nepříjemné vyhlídce, že nesplní své volební sliby, v nichž slibovala zmírnění úsporných opatření a zároveň udržení jednotného eura. Pokud se v krátkodobém horizontu nenajde jiné řešení, Řecko by mohlo být ponecháno osudu, aby se potýkalo se svými dluhy již od příštího měsíce. To by v podstatě znamenalo státní bankrot.