Rehn k panice: Sliby nestačily, Evropa je musí začít realizovat

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti

Trhy na dohody z mimořádného summitu eurozóny o záchranných fondech pro zadlužené země nereagovaly tak, jak eurozóna a její lídři čekali. V reakci na poslední dění na burzách to dnes připustil eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. Je teď podle něj proto nezbytné tyto dohody co nejdříve realizovat. To by mělo pomoci trhy uklidnit.

„Trhy nereagovaly, jak jsme čekali či doufali, na opatření přijatá 21. července šéfy států a vlád eurozóny,“ řekl Rehn. Dodal ale zároveň, že šíření napětí na trzích s dluhopisy napříč eurozónou není podloženo hospodářskými a rozpočtovými fundamenty.

Obavy rostou hlavně z přelití dluhové krize do velkých evropských ekonomik Itálie a Španělska. Kritici namítají, že ani dohoda eurozóny by takový problém nevyřešila. Dodávají, že je zatím stále nejisté, kdy přijatá opatření začnou fungovat v praxi.

Rehn nicméně zdůraznil, že obě tyto významné země eurozóny jsou podle něj na cestě splnit cíle týkající se výše rozpočtových deficitů, které mají, a to i v příštích letech. „Na tomto záleží. A to je to, co by mělo být bráno v úvahu… Takové dramatické změny na trzích jsou nepochopitelné,“ řekl Rehn k nárůstu výnosů španělských a italských dluhopisů na trhu.

Podle Rehna ani jedna z těchto dvou zemí nebude potřebovat záchranný balík pomoci. O pomoc od partnerů byly donuceny dosud požádat tři země eurozóny - Řecko, Irsko a Portugalsko. Pokud by k tomu přistoupily i Španělsko s Itálii, bylo by podle všeho nutné navýšit sumu v záchranném fondu eurozóny EFSF. Jenže proti tomu se staví některé státy bloku, třeba Slovensko.

Rehn zdůraznil, že nyní experti Evropské komise, Evropské centrální banky a členských zemí „dnem i nocí“ pracují na doladění detailního rozpracování dohod z červencového mimořádného summitu. Dokončení tohoto procesu podle Rehna zřejmě otázkou týdnů, hotovo by mohlo být počátkem září. Pak ještě bude následovat ratifikace v zemích eurozóny. Ta podle vedení komise musí být co nejrychlejší.

Rehn podotkl, že některé příčiny rozbouřenosti trhů leží i mimo eurozónu. Zmínil například jednání o americkém dluhovém stropu. Vedle toho ale také přiznal podíl vyjádření ze strany evropských předáků. Je podle něj pro to nezbytné, aby lídři drželi „verbální disciplínu“.

Klíčovou roli při zvládání krize podle komisaře musí dál hrát Evropská centrální banka (ECB). Rehn připomněl, že její vedení ve čtvrtek oznámilo řadu nestandardních opatření, která by měla pomoci utišit napětí. Na mysli měl zřejmě posílení likvidity na trzích. Šéf banky Jean-Claude Trichet sice odmítl říci, zda ECB obnovila program odkupu státních dluhopisů, podle analytiků už tak ale banka činí.