Řekové jdou opět k urnám, Evropa je pozorně sleduje

volby v Řecku

volby v Řecku Zdroj: reuters

Řekové jdou v neděli k dalším předčasným parlamentním volbám poté, co ty předchozí, které se konaly 6. května, skončily nerozhodně a neumožnily sestavení vlády s většinovou podporou poslanců.
Hlasování bude s napětím sledovat celá Evropa kvůli obavám o osud eura.
Poslední oficiální průzkumy veřejného mínění před dvěma týdny vesměs naznačovaly velmi těsné vítězství proevropských konzervativců nad radikální levicí, která odmítá pokračovat v rozpočtových škrtech.
S třetími socialisty by pravicová Nová demokracie (ND) mohla mít šance získat nadpoloviční většinu v parlamentu. Při tříprocentní přípustné statistické odchylce a s ohledem na vysoký počet nerozhodnutých voličů tato varianta ale není zdaleka jistá.
Konzervativci se pustili proti svému hlavního rivalovi - Koalici radikální levice (SYRIZA) - do tvrdého předvolebního boje. Jednak se usmířili s řadou pravicových politiků, s nimiž se kvůli předchozím neshodám rozkmotřili a umístili je na čelná místa svých kandidátek.
10
Fotogalerie
Jedenáctimilionové Řecko jde znovu volit. Výsledek s napětím očekávají nejen Řekové, ale i Evropská unie a zbytek světa – poměr odevzdaných hlasů a následná politická situace může rozhodnout o setrvání řecké ekonomiky v měnové unii. Hraje se o to, zda se podaří sestavit vládu a jaký zaujme postoj k úsporným opatřením, jimiž EU a Mezinárodní měnový fond podmínily své půjčky. Na nich je předlužená republika životně závislá.

„Není možné, aby unie nebyla na odchod Řecka připravena,“ uvedla pro deník E15 stálá představitelka při EU Milena Vicenová. Eurokomisař pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle je opatrnější a zdůrazňuje, že žádné z chystaných opatření, která mají zajistit přežití eurozóny, není diskriminační. Práce na případném řeckém adieu potvrdil šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker, pro tento krok jsou dvě třetiny Němců.

Poslední průzkumy z konce května hovořily o těsném vítězství konzervativní Nové demokracie nad Koalicí radikální levice (SYRIZA).

Řecko, jehož kumulované dluhy znepokojují Evropu a finanční trhy už déle než dva roky, dostalo v šesti tranších z prvního záchranného balíku z roku 2010 více než 70 miliard eur. Soukromí investoři se na nátlak Společenství a Mezinárodního měnového fondu vzdali a přehodnotili 75 procent reálné hodnoty řeckých dluhopisů.

Od letoška mají Atény příslib dalších 130 miliard eur, ovšem výhradně výměnou za pokračování ve výdajových škrtech. Nervózní občané stáhli tento týden z bank další miliardu eur.

Pod silným tlakem, srovnatelným s tím, který dostal předloni do kolen Řeky, se včera ocitly Itálie a Španělsko. Itálie sice prodala všechny dluhopisy, které zamýšlela (zisk činil 4,5 miliardy eur), ale za cenu výrazně vyššího úroku. U tříletých obligací vzrostl proti květnu o 1,4 na 5,3 procenta, což je nejvíce od konce loňského roku.

Výnos klíčových desetiletých dluhopisů ve Španělsku, které by mělo v nejbližších dnech požádat o mezinárodní finanční pomoc, stouply poprvé v historii na dlouhodobě neudržitelných sedm procent. Euro po této zprávě smazalo zisky a oslabilo na 1,2543 dolaru. Stoupl naopak zájem o německé bondy.