Řekové stávkují. Vláda se hroutí

Demonstrace v Aténách

Demonstrace v Aténách Zdroj: CTK

Demonstrace v Aténách
Demonstrace v Aténách
Demonstrace v Aténách
Demonstrace v Aténách
Demonstrace v Aténách
7
Fotogalerie
Vládu zadluženého Řecka dnes opustili představitelé nacionalistické pravice, tedy nejmenšího koaličního partnera, a také někteří zástupci socialistů. Odmítají totiž chystané nové ekonomické škrty, jež požaduje Evropská unie. Kabinet premiéra Lukase Papadimose bude pravděpodobně přebudován.

Podle většiny analytiků tím ale nebylo ohroženo schválení opatření v parlamentu, ve kterém se vláda nadále opírá o drtivou většinu poslanců. Premiér Lukas Papadimos večer oznámil, že prosadí nový balík úspor navzdory politickým otřesům v zemi. Zároveň slíbil návrat k ekonomickému růstu od roku 2013.

Demisi podali tří zástupci krajně pravicové Lidové ortodoxní výzvy (LAOS), jejíž předseda dnes oznámil, že nepodpoří novou sérii úsporných opatření požadovaných Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem výměnou za další balík půjček ve výši 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu korun).

V Řecku již dopoledne začala dvoudenní generální stávka proti novým úsporným opatřením. Na těch se shodli řečtí politici, eurozóna přesto zatím zelenou dalšímu balíku půjček za 130 miliard eur nedala. Má další podmínky a chce potvrzení plánů řeckým parlamentem. Ministr financí Evangelos Venizelos občanům předložil jediné dvě možnosti – buď bolestivá opatření přijmout a zůstat v eurozóně, nebo euro opustit. Předseda jedné z koaličních stran oznámil, že její poslanci pro balíček ruku nezvednou.

Podle agentury AP dnes vyšly do aténských ulic tisíce lidí. Na Konstitučním náměstí před parlamentem se odehrály potyčky mezi demonstranty a policií. Desítky mladých lidí házely zápalné láhve a kameny na policisty, kteří reagovali nasazením slzného plynu. Zatím nebyli hlášeni zranění nebo zatčení.

Hlavní demonstrace v metropoli se zúčastnilo kolem 7 tisíc lidí. Kromě toho uspořádali pokojný protestní pochod s účastí asi 10 tisíc lidí řečtí komunisté. Jejich příznivci skandovali hesla proti úsporám, které zahrnují například snížení minimální mzdy o 22 procent a propuštění asi pětiny státních zaměstnanců.

„Nesklánějme hlavy! Podstavme se na odpor! Žádné škrty mezd! Ne snižování důchodů!“ skandovali demonstranti.

Koaliční LOAS úspory nepodpoří, na schvalování to zřejmě nebude mít vliv

O úsporách má v neděli hlasovat řecký parlament. Po Řecku je požadují Evropská unie a Mezinárodní měnový fond, aby uvolnily další finanční pomoc. Od řeckých politiků zároveň očekávají přísliby dalších úspor ve výši 325 milionů eur.

Šéf krajně pravicové Lidové ortodoxní výzvy (LAOS) Georges Karacaferis dnes ale prohlásil, že reformní program nepodpoří, a dokonce řekl, že šéf mise MMF v Řecku Poul Thomsen by měl být prohlášen za nežádoucí osobu.
Karacaferis prohlásil, že nemůže hlasovat pro opatření, která zemi ponižují. Neupřesnil, zda se k němu připojí i čtyři členové vlády za jeho stranu.

Na schválení úspor ve třísetčlenném parlamentu by odmítavý postoj populistů neměl mít vliv, protože koalici podporuje přes 250 zákonodárců a LAOS jich má 16.