Republikáni v USA prosadili návrh na podání žaloby na Obamu

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu hlasy republikánů schválila návrh na podání žaloby na prezidenta Baracka Obamu kvůli údajnému překročení pravomocí. Poslanci Obamovi vyčítají, že překročil ústavní rámec svým postupem při prosazování zdravotnické reformy z roku 2010. Podle demokratů, z nichž návrh nikdo nepodpořil, jde o předehru kampaně před volbami do Kongresu, které na podzim obě komory čekají.

Obama zašel podle republikánů příliš daleko, když údajně svévolně a v rozporu s ústavou prosazoval jednotlivé části reformy amerického zdravotnictví, která od samého počátku vyvolávala kritiku prakticky všech republikánských poslanců. Prezident si prý přisvojil na úkor Kongresu příliš mnoho pravomocí. O volby údajně republikánům nejde, trvají jen na dodržování ústavního pořádku. O časovém plánu podání žaloby nemají ještě poslanci jasno.

Spekulace o ústavní žalobě na prezidenta, takzvaném impeachmentu, nejsou mezi republikánskými poslanci výjimečné. Mají k tomu i dost síly, protože v listopadových volbách si pravděpodobně udrží ve Sněmovně reprezentantů většinu a zisky očekávají i v Senátu.

Obama: Takovéto hlasování jen zdržuje poslance

Prezident snahy o podání žaloby kritizuje s tím, že podobné hlasování obírá poslance o čas, který by měli věnovat užitečnějším problémům. Odhlasovaný návrh označil prezident za „politické kaskadérství“. Podle demokratů byl Obamův postup při prosazování zdravotnické reformy zákonný a plně v mezích americké ústavy.

Jak píše agentura AP, americké soudy nejsou příliš ochotné vměšovat se do kompetenčních sporů Kongresu a prezidenta. Aby republikáni u soudu uspěli, museli by dokázat, že Obama svým jednáním Sněmovnu reprezentantů poškodil. I kdyby žalobci uspěli, není zdaleka jisté, že by verdikt padl v době Obamova mandátu, který vyprší v lednu 2017.

Pokusu o odvolání zatím čelili jen Johnson a Clinton
- Impeachment je označení užívané ve veřejném právu pro zvláštní státní žalobu podanou na poslance a vysoké státní úředníky ústavodárným shromážděním. Užívá se zejména v anglo-americkém ústavním právu.
- Před Kongresem USA mohou být obžalováni prezident, viceprezident a všichni vyšší úředníci, jestliže jsou důvodně podezřelí ze zrady, úplatků nebo jiných těžkých zločinů a trestných činů. Mohou však být obžalováni i tehdy, když jsou podezřelí ze zneužití moci nebo se hrubě provinili proti veřejnému blahu (tzv. politické provinění).
- Vznést ústavní žalobu má v USA právo pouze dolní komora Kongresu - Sněmovna reprezentantů (435 členů), která o tom rozhoduje prostou většinou. Uskutečnit proces na základě ústavní obžaloby má právo jedině Senát (100 členů). Je-li souzen prezident, vede jednání Senátu předseda Nejvyššího soudu USA. K usvědčení a odsouzení je třeba dvoutřetinové většiny.
- Nejvyšším trestem v USA je zbavení úřadu a ztráta způsobilosti v budoucnu podobný úřad vykonávat.
- Poprvé čelil ústavní obžalobě - impeachmentu - v roce 1868 Andrew Johnson (prezident v letech 1865-1869), jehož následoval po 130 letech v roce 1998 Bill Clinton (1993-2001).
- Johnson se dostal do sporu mezi radikály z jihu a severu a byl obviněn z porušování zákonů. Konkrétně kvůli pokusu o odvolání svého odpůrce, ministra války Edwina M. Stantona, k čemuž neměl podle novely zákona bez souhlasu Kongresu právo. Pokus o impeachment na Johnsona neprošel většinou jednoho hlasu.
- Clinton byl obviněn z křivé přísahy a maření spravedlnosti v sexuální aféře s bývalou stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. Také v tomto druhém procesu ústavní obžaloby zprostil Senát Clintona obvinění, a to poměrem 55 ku 45 hlasům.
- Impeachmentem byl ohrožen i Richard Nixona v roce 1974 kvůli skandálu Watergate. Předešel mu tím, že sám z funkce odstoupil.
- Impeachment vznikl ve 14. století, kdy se stal v Anglii prostředkem zahájení soudního řízení proti politickým osobnostem, a to především proti královským ministrům. V té době sloužil nejen jako trestní řízení, ale i jako způsob soudního procesu. V polovině 15. století se impeachment přestal používat. Obnoven byl v 17. století, kdy byl využíván k odstranění neoblíbených ministrů, nad nimiž držel ochrannou ruku král.
- V současných demokratických zemích odvolání hlavy státu upravují příslušné ústavy. Impeachmentem se například podle Slovníku českého práva inspirovala i současná Ústava ČR, která umožňuje obžalovat prezidenta republiky z velezrady. Obžalobu může v Česku podat Senát, rozhoduje Ústavní soud.
- Jediným, na koho český Senát ve své krátké historii žalobu pro velezradu podal, byl prezident Václav Klaus. Senátoři v ústavní žalobě vyčítali Klausovi novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a další skutky. Ústavní soud loni v březnu řízení o žalobě zastavil, důvodem bylo, že Klausův mandát krátce po podání žaloby vypršel.

Hlavní body a vývoj zdravotnické reformy Baracka Obamy