Řešení ukrajinské krize spočívá v minských dohodách, připomněl Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Minská dohoda by měla být základním principem řešení situace na Ukrajině. Během jednání v Miláně se na tom shodli ruský prezident Vladimir Putin a italský premiér Matteo Renzi. Oba lídři se sešli u příležitosti Putinovy návštěvy světové výstavy v Miláně, kde je na programu ruský den. Tématem schůzky byly i protiruské sankce, které podle Putina škodí italským firmám. O jejich případném zrušení se však nemluvilo.

Západ včetně Itálie dlouhodobě kritizuje Moskvu za podporu separatistických sil na východě Ukrajiny. Renzi byl jedním z lídrů, kteří se na víkendovém summitu ekonomicky vyspělých zemí G7 shodli na zachování protiruských sankcí, o jejichž budoucí podobě má Evropská unie rozhodovat v příštích týdnech.

Italský premiér po dnešním jednání prohlásil, že je nejprve nutné vyřešit situaci na východě Ukrajiny, pro niž má být „druhá minská dohoda polárkou, kompasem a referenčním bodem všech mírových snah“. Rovněž Putin vyzval k naplnění této dohody, přijaté v únoru.

Podle Renziho je nicméně výstava Expo příležitostí k obnovení přátelských vztahů mezi Římem a Moskvou. Rusko je pro Itálii významné nejen kvůli možnému posílení hospodářské spolupráce, ale například i kvůli společnému boji proti terorismu, uvedl italský premiér.

Putina na výstavě přivítalo nadšené volání desítek přítomných Rusů, v jejichž rukou se objevily transparenty jako „Putine, zachraň svět“.

Šéf Kremlu prohlásil, že Itálie je „významným partnerem Ruska v Evropě“ a podotkl, že kvůli sankcím klesl vzájemný obchod mezi oběma zeměmi, což je podle něho neúnosné i pro italské firmy.

Itálie je čtvrtým největším obchodním partnerem Ruska, jen v posledním čtvrtletí však podle ruského prezidenta obchodní výměna klesla o 25 procent.

Zkritizuje papež Rusko?

V podvečer Putina ve Vatikánu přijme papež František. Hlavu katolické církve nepřímo vyzval k vyjádření kritického názoru na ruskou podporu separatistů na východě Ukrajiny americký vyslanec ve Vatikánu Kenneth Hackett.

„Myslíme si, že by mohli říci něco víc k obavám o územní celistvost a o podobných věcech. Zdá se, že Rusko podporuje povstalce, a že jsou ruské jednotky na Ukrajině. Je to velmi vážná situace,“ řekl novinářům.

Papež sice v minulosti odsoudil zabíjení v ukrajinském konfliktu a vyzval obě strany k dodržování příměří, k přímé kritice Ruska, s jehož pravoslavnou církví si chce udržet dobré vztahy, však nesáhl.