Rok 2012 už oslavila Oceánie a Asie, jako první nově Samoa

Ohňostroj v Sydney

Ohňostroj v Sydney Zdroj: CTK

(VIDEO) Mezi prvními na planetě uvítaly nový rok 2012 tichomořské ostrovní státy Samoa a Tokelau. Samoané začali slavit pod deštěm ohňostrojů o půlnoci, která připadla na dnešních 11. hodin středoevropského času. Pak se postupně začala na Zemi k oslavám přidávat další časová pásma. V Pekingu byly poslední sekundy roku 2011 zobrazeny na závěr laserové projekce na starobylý chrám Nebes.

Když padla půlnoc, propukl na ulicích Samoy nadšený jásot, jak obyvatelé i turisté také poprvé slavili skutečnost, že tato malá země uprostřed Tichého oceánu na planetě vítá příchod Nového roku jako první - namísto úplně poslední, jak to bylo před změnou času. Samoa totiž tento týden změnou časového pásma přešla ze čtvrtka rovnou do soboty.

Po celém světě se lidé připravují říct sbohem roku, který byl poznamenaný povstáními a hromadnými protesty v několika arabských zemí, ekonomickými zmatky a velkými katastrofami včetně zdánlivě nekonečné série přírodních katastrof.

Tlumenější oslavy jsou na Novém Zélandu, který v roce 2011 postihlo ničivé zemětřesení. Kvůli prudkému dešti a bouřce musely být v poslední den roku zrušeny ohňostroje v hlavním městě Wellingtonu, městě Palmerston North a oblíbené oblasti pláží Mount Maunganui. Větší štěstí měli v Aucklandu, kde se tisíce lidí shromáždily v ulicích, aby sledovaly ohňostroj nad mrakodrapem Sky Tower.

Jako první nový rok přivítali obyvatelé státu Samoa a ostrovů Tokelau.Jako první nový rok přivítali obyvatelé státu Samoa a ostrovů Tokelau. | CTKJako první nový rok přivítali obyvatelé státu Samoa a ostrovů Tokelau

Po Novém Zélandu odpočítali konec roku 2011 v Austrálii, kde se v Sydney konal tradiční ohňostroj nad proslulým mostem Harbour Bridge. Letošní přehlídka světel vyšla na několik milionů dolarů a jejím tématem bylo Time to dream (Čas snít). Mnozí Australané považují zvolené téma za vhodné po náročném roce, kdy se museli vyrovnat s rozsáhlými povodněmi.

Lidé se již od rána shromažďují na pobřeží v australském Sydney, aby si zabrali nejlepší místo ke sledování ohňostroje nad proslulým mostem Harbour Bridge, uvedla agentura AP. Obyvatelé a návštěvníci Sydney se mohou těšit z tématu s názvem Time to dream (Čas snít), který je provede silvestrovskou nocí do roku 2012. Mnozí Australané považují zvolené téma za vhodné po náročném roce, kdy se museli vyrovnat s rozsáhlými povodněmi.

Ohňostroj v Sydney

Také Japonci, kteří prožili náročný rok s katastrofálním zemětřesením a ničivou přívalovou vlnou cunami, vzhlížejí k novému roku s nadějemi. Příchod Roku draka oslavili 108 údery zvonů, symbolizující 108 zel uplynulého roku. Miliony lidí navštívily chrámy a svatyně, aby poprosily bohy o přízeň a lepší časy.

V jihofilipínském městě Cagayán de Oro se lidé stále vyrovnávají se záplavami, která sem přinesla tropická bouře, jež si vyžádala více než 1200 obětí. Pro místní obyvatele tak Nový rok představuje i novou naději. „Bude to úleva začít psát místo 2011 číslovku 2012,“ řekla AP jedna z místních humanitárních pracovnic.

JaponskoJaponsko | CTKV Japonsku se tradičním způsobem Nový rok vítal i v oslastech zasežených březnovým zemětřesením a vlnou cunami.

V Číně začal Nový rok televizním spektáklem. Poslední sekundy odcházejícího roku přitom byly promítány na 600 let starý chrám nebes, jenž je jedním ze symbolů čínské metropole. Podle agentury DPA to bylo poprvé, co se Peking připojil k ostatním světovým metropolím s vlastním odpočítáváním.

Samotní Číňané se v centru svého hlavního města shromáždit nesměli, protože čínské úřady vnímají jakékoli větší srocení lidí jako nepředvídatelné bezpečnostní riziko. Lidé tak show sledovali v televizi a náměstí Nebeského klidu, dějiště brutálně potlačených studentských demonstrací z roku 1989, zůstalo prázdné.

Televizní kamery zabíraly řady studentů na kolech podél hlavní osy chrámového parku. Show mohli v mrazu přímo na místě jinak sledovat jen VIP hosté. Tradiční čínský Nový rok se slaví později. Letos připadá podle tradičního rolnického kalendáře na 23. ledna.

HongkongHongkong | CTKSilvestrovské oslavy v Hongkongu

Také mnohá evropská města dají zřejmě ráda vale roku, který provázely ekonomické problémy. Pro Velkou Británii je Nový rok navíc začátkem oslav královnina jubilea - 60 let panování - či londýnských olympijských her.

Po Evropě se oslavy Nového roku přesunou na americký kontinent, kde v Brazílii se bude tradičně slavit pod ohňostrojem na plážích Rio de Janeira a v USA odpočítají poslední vteřiny starého roku statisíce lidí na newyorském Times Square při ceremoniálním spouštění velké koule.

Praha chystá světelnou show

Obyvatelé Prahy i dalších tuzemských měst přivítají v noci na neděli nový rok ohňostrojem, na mnoha místech ho bude předcházet zábavný program pro děti i dospělé. Někde radnice ohňostroj naplánovaly až na novoroční podvečer. V Praze se obloha rozzáří ohňostrojem hned po půlnoci v prvních vteřinách Nového roku. Odpálen bude z pontonu na Vltavě mezi Střeleckým ostrovem a Karlovým mostem.

Ohňostroj nazvaný Praha matka měst potrvá 15 minut. Ve světelné show se objeví symbolika Prahy, květinové motivy, vějíře, světelné křižovatky, třpytky, hvězdy a další pyrotechnické efekty. Odpáleno bude více než 4 tisíce převážně světelných efektů, některé až do výše 150 metrů. Všechny budou převyšovat Pražský hrad.

Plzeňané letos opět oslaví příchod nového roku na centrálním náměstí Republiky. Hudební program začne ve 22. hodin, o půlnoci bude přípitek a ohňostroj, poté diskotéka.

Obyvatelé Zlína mohou přivítat rok 2012 půlnočním ohňostrojem na lyžařském svahu nedaleko centra města. Dokonce dva silvestrovské ohňostroje nabídnou obyvatelům i návštěvníkům města organizátoři vánočních trhů v Olomouci. První, který je určený především dětem, se uskuteční v centru města v 18. hodin, druhý pro dospělé o půlnoci.

Zábavný silvestrovský program zakončený půlnočním ohňostrojem dnes uspořádají také ve Vsetíně, ohňostrojem přivítají nový rok také ve Svitavách. V Hradci Králové se ohňostroj odehraje na Nový rok vpodvečer.