Rok poté nepanuje klid v žádné zemi „arabského jara“

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Revoluce v arabském světě měla na počátku ostré tempo, později ale většina zemí uvízla na cestě mezi diktaturou a demokracií. K té má relativně nejlépe nakročeno Tunisko, které o víkendu oslavilo první výročí od zhroucení dlouholetého režimu. V zemi však panuje sociální neklid vyvolaný vysokou nezaměstnaností. Nová vláda ještě neměla čas ukázat, zda umí vyřešit ekonomické problémy a sjednotit společnost.

V Egyptě, který Tunisko v revoluci rychle následoval, obyčejní lidé i známé osobnosti v současnosti přímo tvrdí, že se vlastně režim vůbec nezměnil. Důvodem je nespokojenost s vojáky, které veřejnost podezírá, že si chtějí uchovat moc. Libye nemá daleko k naplnění obav, že se po Kaddáfího smrti nepodaří udržet kmeny ve smíru.

V Bahrajnu král pobuřuje nepatrnými reformami, ale aspoň opozici soustavně nevybíjí jako prezident Bašár Asad Syřany nespokojené s jeho režimem.

Tunisko

Nezaměstnaní Tunisané slavili i demonstrovali

Roční výročí odchodu prezidenta Zína Abidína bin Alího sice v sobotu oslavily tisíce Tunisanů, k radosti ale moc důvodů nemají. Země se stále potýká s vysokou nezaměstnaností a také s korupcí. Část lidí proto oslav využila k tomu, aby na problémy upozornila. „Práce, svoboda a důstojnost“, „Práce je právo“, „Budeme v boji pokračovat“, hlásaly jejich transparenty. „Ekonomické a sociální problémy tu stále jsou a politici se s nimi musejí správným způsobem poprat,“ řekl Al-Džazíře Amine Ghalí z Al Kawakibi Democracy Transition Centre. Nová vláda, ve které drží hlavní posty umírnění islamisté, má před sebou náročnou práci. Celostátní míra nezaměstnanosti v uplynulém roce stoupla ze 14 na 19 procent, v některých místech je to ale až 50 procent. V žebříčku organizace Transparency International Tunisko v roce 2011 kleslo z 59. příčky na 73. místo. Zřejmě kvůli obavám, že se představitelům bývalého režimu podařilo uchytit na nových postech. „Situace není katastrofální. Ačkoli Tunisko přišlo při revoluci o dvě miliardy dolarů, čili pět procent státních příjmů, naše hospodářství se stále ubírá vpřed a zahraniční investice neubyly. Současná úroveň zadlužení je 40 procent, což není v porovnání kupříkladu se Spojenými státy přemrštěné,“ řekl stanici France 24 tuniský ekonom Monsef Šejk Ruhu. Dodal, že na hodnocení práce nového kabinetu je po několika týdnech jeho fungování příliš brzy.

Egypt

Egypťané nevěří, že se armáda vzdá moci

V Egyptě nedávno skončily složité a časově náročné volby do dolní komory parlamentu. Nyní budou obyvatelé rozhodovat o složení horní komory, pak přijde na řadu prezident. Až potom slíbila armáda předat vládu do rukou civilistů, což by mělo konečně vést ke zklidnění situace v zemi. Nikdo ale neví, zda se vojsko skutečně vzdá moci a jak bude vypadat vládní kabinet, v němž bude mít podle odhadů volebních výsledků hlavní slovo Muslimské bratrstvo. O napětí v Egyptě svědčí i víkendové oznámení bývalého šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammada Baradeje, že nebude kandidovat na prezidenta.

„Mé svědomí mi nedovolí usilovat o prezidentství nebo jinou oficiální pozici, dokud zde nebude skutečná demokracie,“ zdůraznil Baradej. Dodal, že bývalý režim nepadl a Egypt se podobá lodi, která sice změnila kapitána, ale plaví se pořád ve stejných vodách. Podle analytiků si Baradej také uvědomil, že jako liberální politik nemá v klání s islamisty šanci. Neklid přitom neprospívá ekonomice, vyhnal turisty i zahraniční investory. Podle ministerstva plánování rostlo hospodářství ve třetím čtvrtletí uplynulého roku o 0,2 procenta, v předchozím to bylo 0,4 procenta. Číslo o dost nižší, než se čekalo. Ekonomové věří, že v příštím finančním roce, který začne v červenci, HDP vzroste o více než tři procenta. Odborníci ale míní, že na to, aby se v Egyptě začal vytvářet dostatek pracovních míst, by byl zapotřebí přinejmenším šestiprocentní růst.

Bedna plná hlasů. Egyptské volby zřejmě vyhrálo Muslimské bratrstvoBedna plná hlasů. Egyptské volby zřejmě vyhrálo Muslimské bratrstvo | reuters

Libye

Libyi znovu hrozí občanská válka

Hrozbu pro Libyi, která se vzpamatovává z bojů mezi povstalci a přívrženci zabitého vůdce Muammara Kaddáfího, nyní představují právě ozbrojení vzbouřenci. Odborníci míní, že pokud se je nepodaří zpacifikovat, může v zemi vypuknout občanská válka. Už nyní dochází ke střetům mezi povstaleckými skupinami z různých kmenů. Policie se snaží dostat rebely pod kontrolu a o víkendu jim nabídla, aby se k ní přidali.

Zájem je však zatím minimální, během prvních 24 hodin se prý „upsalo“ sto lidí. Odhaduje se přitom, že povstalecké jednotky čítají celkem statisíce osob. Přechodná národní rada se mezitím snaží obnovit těžbu ropy. Mezinárodní agentura pro energii očekává, že produkce suroviny stoupne v prvním čtvrtletí letošního roku na 800 tisíc barelů denně. Před povstáním Libye těžila 1,6 milionu barelů za den. Analytici předpokládají, že potrvá přinejmenším rok, ale spíše déle, než se k původnímu výkonu země vrátí. Vláda nedávno uvedla, že některé ropné kontrakty z dob Kaddáfího budou přezkoumány. „Očekávám, že většina smluv bude zachována, ale prohlédnuty budou všechny,“ podotkl bývalý ropný ministr a nynější poradce rady Ali Tarhuní.

Zpátky v práci. Denní produkce ropy v Libyi by měla v prvním čtvrtletí vzrůst na poloviční objem z doby před revolucíZpátky v práci. Denní produkce ropy v Libyi by měla v prvním čtvrtletí vzrůst na poloviční objem z doby před revolucí | profimedia.cz

Sýrie

Asad odolává tlaku z domova i ze zahraničí

Nejpalčivější situace ze všech arabských zemí v současnosti panuje v Sýrii. Prezident Bašár Asad odolává domácímu i mezinárodnímu tlaku a odmítá nejen odstoupit, ale i provést důraznější reformy. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ho na konferenci o demokracii v arabských zemích vyzval, aby přestal zabíjet svůj lid. Jako bezzubý se ukázal plán Arabské ligy na ukončení násilí v zemi. Zabíjení civilistů pokračuje i za přítomnosti jejích pozorovatelů. Pan Ki-mun je přesto požádal, aby pokračovali v práci.

Zdůraznil, že k poměrům v Sýrii by měla zaujmout jednotné stanovisko Rada bezpečnosti OSN. „Počet obětí se dostal do neakceptovatelného stadia a my nemůžeme dovolit, aby situace tímto způsobem pokračovala,“ podotkl. V radě zatím panuje nesoulad. Zatímco USA a další západní země Asadovi hrozí sankcemi, Čína a především Rusko tvrdí, že svůj podíl viny nese i opozice. Mezi lídry arabských zemí v těchto dnech poprvé padla zmínka o možné vojenské intervenci v Sýrii. Tuto variantu připustil katarský emír šajch Hamad bin Chalífa Sání. Oficiálně ale dosud žádný takový návrh v Arabské lize předložen nebyl a ani další země nejeví chuť k podobné akci.

Syřané, kteří mu rozumějí. Zastánci prezidenta Asada se stále najdou jak v Sýrii tak mezi světovými velmocemiSyřané, kteří mu rozumějí. Zastánci prezidenta Asada se stále najdou jak v Sýrii tak mezi světovými velmocemi | ctk

Bahrajn

Bahrajncům reformy nestačí

Demokratizační proces v Bahrajnu je nevýrazný, stěžuje si opozice. Král Hamad bin Ísá Chalífa sice o víkendu oznámil nové kolo ústavních reforem, aktivisté ale změny označili za „kosmetické“. Téměř rok trvající protesty tak patrně budou pokračovat. „Toto není požadavek ulice. Po tom, co se stalo ve všech arabských zemích, je požadavek jiný,“ prohlásil zástupce největší opoziční skupiny.

Jemen

Jemen se chystá na prezidentské volby

Jemenci půjdou v únoru k předčasným prezidentským volbám, které umožnil listopadový souhlas prezidenta Alího Abdalláha Sáliha s předáním moci. Nyní řídí zemi přechodná vláda. Před několika dny schválila zákon zaručující Sálihovi imunitu před trestním stíháním za jakékoliv zločiny spáchané během 33 let jeho vlády.

Žádáme proces. Protestujícím jemenským ženám se nelíbí beztrestnost pro prezidenta SálihaŽádáme proces. Protestujícím jemenským ženám se nelíbí beztrestnost pro prezidenta Sáliha | reuters