Rozbuška finanční krize - Fannie Mae - znovu žádá o pomoc

Hypotéční krize v USA

Hypotéční krize v USA Zdroj: profimedia.cz

Fannie Mae stála před rokem 2008 společně s další americkou hypoteční agenturou Freddie Mac na počátku krize na hypotečním trhu USA, která vyústila v globální finanční krizi. Zachraňovat ji musela americká vláda. Fannie Mae se ale nedaří znovu propracovat k zisku. Její ztráta za loňský rok stoupla na 16,9 miliardy dolarů ze 14 miliard v roce 2010. Agentura tak teď znovu žádá o státní pomoc – chce další 4,6 miliardy dolarů.

Fannie Mae je největším poskytovatelem financí na hypotéky ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Freddie Mac vlastní či garantují zhruba polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. To odpovídá částce přes pět bilionů dolarů.

Obě agentury byly těžce zasaženy krizí na americkém hypotečním trhu. Vláda se proto v roce 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu. Spolu s dalšími federálními agenturami v loňském roce podpořily téměř 90 procent nových hypoték.

Fannie Mae už získala státní úvěrovou pomoc v objemu přes 116 miliard dolarů. Jenže se jí nedaří dostat zpátky do zisku. Hospodaření agentury poškozují nízké úrokové sazby a pokles cen domů, stále se v bilanci ještě projevují špatné hypotéky z let před rokem 2009.

„Velmi se snažíme o návrat k ziskovosti, abychom nemuseli dál žádat o peníze ze státní kasy na pokrytí operačních ztrát,“ uvedla pro Reuters šéfka financí ve Fannie Mae Susan McFarlandová.

Hypoteční trh v USA se začal otřásat na konci roku 2006. Jeho kolaps pak postupně přerostl v globální hospodářskou krizi, nejhorší od 30. let minulého století. Naplno krize udeřila v září 2008, kdy vláda USA oznámila, že převezme kontrolu právě nad polostátními hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac. Až poté vyhlásila investiční banka Lehman Brothers největší bankrot v dějinách USA.

Daňoví poplatníci za záchranu Fannie Mae a Freddie Mac zaplatili už přes 170 miliard dolarů, a jejich záchrana je tak nejdražší pomocí státu poskytnutou firmám postiženým finanční krizí. Vláda odhaduje, že do konce roku 2014 bude jejich pomoc stát daňové poplatníky po odečtení vyplacených dividend 220 miliard dolarů.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě.