Rozhádaní sousedé. Vztahy Slovenska a Ukrajiny ohrožuje spor o plyn

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Před zhoršením vztahů se Slovenskem kvůli sporu o plyn i dalším záležitostem varoval list Ukrajinska pravda. Věci podle něj dospěly až k tomu, že slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák poslal svému ukrajinskému kolegovi Pavlu Klimkinovi dopis vyjadřující politování nad počínáním Kyjeva.

„V Kyjevě věří, že postupují korektně a že hájí naše národní zájmy. Neoficiálně vyjadřují údiv nad kroky a prohlášeními Slováků. Netroufáme si hodnotit, kdo je v právu a kdo je vinen. Ale konflikt existuje a je třeba nepřipustit, aby se zhoršil,“ zdůraznil ukrajinský deník.

Jablkem sváru se stal plyn. K tomu se přidaly kroky prezidenta Petra Porošenka, které v Bratislavě pochopili jako urážku. Otázkou je, zda naše velvyslanectví v Bratislavě informuje Kyjev o závažnosti problému? ptá se list.

Informace o ukrajinsko-slovenském sporu se objevila na konci června, kdy agentura Reuters citovala dopis premiéra Arsenije Jaceňuka Evropské komisi. Podle něj kontrakt Gazpromu se slovenským přepravcem Eustream porušuje právo EU.

Ukázalo se, že ukrajinská vláda požaduje změnit slovensko-ruský kontrakt, aby umožnil virtuální zpětnou přepravu plynu mezi Ukrajinou a Slovenskem. Tedy Ukrajina chce, aby v zimě směla odebírat ze zásobníků ruský plyn určený pro Slovensko. Současně by Slovensko odebíralo stejné množství evropského plynu (třeba z německých terminálů) zakoupeného Ukrajinou.

Kvůli dohodám s Gazpromem se to nyní nesmí. Musíme přepravovat ruský plyn na Slovensko a pak zpětně dostávat tento plyn zpátky. Přání změnit tento systém je pochopitelné. Ale postup Kyjeva Bratislavu pobouřil. Již následující den odvětila, že nehodlá vyhovět ukrajinským výhradám.

Nejvíc pomohlo Slovensko

V Bratislavě připomínají, že o minulé zimě, kdy Kyjev přestal kupovat plyn od Gazpromu, jedině Slováci bez přerušení dodávali Ukrajině plyn.

„Právě my jsme země, která nejvíce pomáhá Ukrajině. 95 procent plynu ze zpětných dodávek přišlo na Ukrajinu ze Slovenska, jen pět procent z Polska a Maďarska. Ušetřilo to Ukrajině tři miliardy dolarů? A co jsme dostali na oplátku?“ rozzlobil se nejmenovaný člen slovenského vládního týmu.

Zrušené cesty

Bratislavu podle listu také pobouřilo, že Kyjev na konci června zrušil naplánovanou schůzku s představiteli Visegrádské čtyřky o úsporách v energetice. Podle slovenských zdrojů schůzka zkrachovala na tom, že Ukrajinci „vydírali“ požadavkem jednat o plynu, přestože podle Slováků problém nevyřeší Bratislava, ale Moskva, která řešení blokuje.

A jako urážku slovenská diplomacie podle listu vnímá, že prezident Petro Porošenko na poslední chvíli zrušil cestu na bratislavskou konferenci o globální bezpečnosti.

Kyjev hledí na Slovensko jako na zemi se „špatným proruským premiérem“ Robertem Ficem a „dobrým protiruským prezidentem“ Andrejem Kiskou. Jenže svět není černobílý a Ficova vláda přes vší nejednoznačnost skutečně pomáhá Ukrajině, napsala Ukrajinska pravda a varovala, aby krize ve vztazích nepřerostla ve ztrátu přítele a lobbisty v EU.