Rozpad eurozóny? Drachma by ztratila 60 procent, posílila by jen marka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

V případě, že se naplní nejkatastrofičtější scénáře vývoje a eurozóna nepřežije současnou krizi, čeká měny „pozůstalých“ států eurozóny dramatický propad. Výjimkou by bylo Německo, jehož staronová marka by se zmátořila nejrychleji. Vyplývá to z analýzy japonské banky Nomura.

Banka odhadla, že například řecká drachma by v pěti letech následujících po rozpadu měnové unie ztratila 60 procent své původní hodnoty. O mnoho lépe by nedopadly ani ostatní státy skupiny PIIGS, tedy Portugalsko, Irsko, Itálie a Španělsko. Jejich měny by spolu s belgickým frankem za stejný čas přišly o 27 až 47 procent.

Jediným státem bývalé eurozóny, jehož měna by oproti nynějšímu kurzu eurodolaru posílila, by bylo Německo. Hypotetická marka by za pět let přidala 1,3 procenta a její kurz k dolaru by lehce stoupl na 1,36 dolaru. Oproti roku 1999, kdy byl kurz německého platidla zafixován a jedna marka odpovídala přibližně 60 dolarovým centům, by tak měna výrazně posílila.

Jen malé ztráty by zaznamenaly rakouská, finská a nizozemská měna. Analýza se nevěnuje Lucembursku, protože to by podle banky pravděpodobně kurz své měny navázalo na některého stabilního souseda. Vypouští také nové členské státy eurozóny, protože pro ně by prý metodika výpočtu nefungovala.

Banka upozornila, že krátce po rozpadu měnové unie by pokles potkal všechny její bývalé členy včetně Německa, které vyváží většinu zboží na společný evropský trh.

Měny eurozóny pět let po rozpadu měnové unie:Národní měny pět let po teoretickém rozpadu eurozónyNárodní měny pět let po teoretickém rozpadu eurozóny | NomuraZdroj: Nomura. Tabulka je odvozena od kurzu eura k dolaru ze začátku prosince ve výši 1,34 EUR/USD, ukazuje kurz jednotlivých národních měn k dolaru

Šéf výzkumného týmu Nomury Jens Nordvik uvedl, že svět už zažil horší propady měn. „Například argentinské peso během argentinské krize spadlo o 72 procent během pěti měsíců,“ prohlásil. Dodal, že banka navzdory tomuto výzkumu nepovažuje rozpad eurozóny za nejpravděpodobnější scénář vývoje. „Během minulých měsíců se z toho ale stala reálná hrozba a investoři by se měli připravit i na tuto možnost.“

Před rozpadem eurozóny varovala i ratingová agentura Standard & Poor’s, která před týdnem zhoršila výhled ratingu 15 evropských států včetně Německa a Francie na negativní. Vyvolala tak pochybnosti nad účinnosti evropského záchranného fondu EFSF, který svůj rating AAA odvozuje od nejlepších členů.