Rozpory přetrvaly. MMF předčasně opustil jednání s Tsiprasem

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní měnový fond ve čtvrtek uvedl, že v jednání s Řeckem o dohodě, která by zemi zachránila před bankrotem, zůstávají "velké rozpory". Jde o jedno z dosud nejostřejších vyjádření MMF během vyjednávání s tímto předluženým členem eurozóny. Také zástupci EU tvrdí, že dosažení dohody je v nedohlednu. Čtvrteční jednání prý byla poslední možností, jak ji uzavřít.

„Panují mezi námi velmi rozdílné názory na většinu klíčových oblastí,“ řekl mluvčí MMF Gerry Rice. „V poslední době nedošlo k pokroku při otupování těchto rozporů, a tak máme stále dosti daleko k dohodě. Řecko má teď míč na své straně hřiště,“ upřesnil.

Mluvčí dodal, že technický tým MMF se vrátil z Bruselu, kde jednal s řeckými představiteli, ačkoli zdůraznil, že fond je nadále s Řeckem plně v kontaktu. Klíčovými body jednání zůstávají důchody, daně a způsob financování.

Osoby seznámené s průběhem jednání tvrdí, že představy řecké vlády a věřitelů se přiblížily shodě ohledně výše primárního rozpočtového přebytku, rozcházejí se však v tom, jak jej dosáhnout. Experti Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie zpochybňují účinnost opatření, se kterými přišla řecká vláda.

Zástupci Řecka rovněž opustili jednání, potvrdil nejmenovaný zdroj agentuře Reuters. Také oni svůj postoj vysvětlili „výrazně odlišnými pohledy na věc.“

V podobném duchu mluví podle agentury Reuters i představitelé Evropské unie. Tvrdí, že dosažení dohody je v nedohlednu. Jednání mezi šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem popisují jako „poslední pokus“, jak se šlo dobrat kompromisu.

Již v průběhu dne předseda Evropské rady Donald Tusk, který ale přitomen jednání věřitelů nebyl, prohlásil. že „není už čas na taktizování. Blíží se den rozhodnutí. Někdo bude muset prohlásit, že hra skončila, obávám se.“

Atény musejí měnovému fondu zaplatit do konce měsíce zhruba 1,6 miliardy eur, jinak se pravděpodobně ocitnou v platební neschopnosti. Jejich budoucnost v eurozóně by pak byla nejistá. Na konci měsíce vyprší také prodloužený druhý záchranný program pro Řecko.