Roztržka mezi státy Perského zálivu neovlivní boj proti terorismu, míní Tillerson

Boje o Mosul

Boje o Mosul Zdroj: reuters

Saúdská delegace v Číně
Katar, Dauhá, ilustrační foto
Dauhá, Katar (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson neočekává, že by rozhodnutí některých států Perského zálivu přerušit vztahy s Katarem ovlivnilo boj proti terorismu. Stejný názor má také ministr obrany USA James Mattis.

Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem. S touto zemí Perského zálivu přerušily i letecké a námořní spojení. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu.

"Neočekávám, že toto bude mít zásadní dopad - pokud to bude mít vůbec nějaký dopad - na jednotný boj proti terorismu v oblasti či ve světovém měřítku," řekl Tillerson v Sydney po setkání amerických a australských ministrů zahraničí a obrany. Šéf diplomacie Spojených států ale zároveň vyzval zainteresované země, aby spolu zahájily jednání a vyřešily své spory. USA jsou podle něj připraveny při řešení konfliktu pomoci.

Země, kterých se diplomatický spor týká, hrají důležitou roli pro americkou armádu v jejím boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. V Bahrajnu má základnu americká pátá flotila, která hlídkuje v mořích v oblasti Blízkého východu. V jejím rámci od loňského června operuje v Perském zálivu také letadlová loď George H. W. Bush.

Na armádní základně v Kataru působí 10 tisíc amerických vojáků. Z místní letecké základny Spojené státy provádějí nálety na pozice islámských radikálů v oblasti.