Města a firmy k plnění pařížské dohody souhlas Washingtonu nepotřebují, řekl Bloomberg

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg Zdroj: CC BY-ND 2.0: via Flickr

Michael Bloomberg
1. Michael Bloomberg, starosta New Yorku(Odhad bohatství: 22 miliard dolarů)Zbohatl díky podnikání v médiích. V roce 1981 založil agenturu zaměřenou především na ekonomické zpravodajství.
Michael Bloomberg u Baracka Obamy
Prezident Francie Emmanuel Macron na summitu G7 v Taormině.
Devětatřicetiletý centrista Emmanuel Macron se stal nejmladším přímo zvoleným prezidentem Francie
7
Fotogalerie

Americká města, státy a firmy, mohou plnit závazky pařížské dohody o klimatu, navzdory tomu, že prezident Spojených států Donald Trump oznámil, že USA od dohody odstoupí. Při návštěvě Paříže to v pátek řekl někdejší newyorský starosta Michael Bloomberg. K dohodě se rovněž vyjádřil indický premiér Naréndra Módí. 

"Američané nepotřebují Washington k tomu, aby plnili závazky spojené s pařížskou dohodou. Američané rovněž nenechají Washington, aby jim v tom zabránil," řekl Bloomberg krátce po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a starostkou Paříže Anne Hidalgovou.

Bloomberg, který je zvláštním vyslancem OSN pro města a změnu klimatu, uvedl, že Spojené státy v posledních deseti letech patřily mezi světovou špičku ve snižování emisí, což podle něj bylo výsledkem snahy občanů a měst, nikoliv federální vlády.

"Přeji si, aby svět viděl, že USA budou plnit závazky pařížské dohody prostřednictvím partnerství měst, států a firem," řekl Bloomberg. Dodal, že oznámí generálnímu tajemníkovi OSN, že americké státy, města a firmy se pokusí snížit do roku 2025 emise o 26 procent oproti emisím z roku 2005.
"Jsme už na půli cesty a můžeme celý proces zrychlit bez pomoci Washingtonu," řekl Bloomberg.

S koordinací plnění závazků dohody pomůže jeho nadace a celá iniciativa ponese název Slib Ameriky (America's Pledge). Nadace rovněž poskytne 15 milionů dolarů (350 milionů Kč) úřadu OSN pro boj proti změně klimatu, což je částka, o níž by tento úřad bez zapojení USA v pařížské dohodě přišla. Kromě toho bude nadace snižování emisí monitorovat.

Na dodržování pařížských dohod se shodl Emanuel Macron také s indickým premiérem Naréndrou Módím. "Oba jsme přesvědčeni, že naše země musí učinit mnohé ve věcech ekologických změn a v boji proti globálnímu oteplování," prohlásil Macron. Již po čtvrtečním Trumpově oznámení, že USA opouští pařížskou dohodu, francouzský prezident řekl, že celosvětové ujednání o ochraně klimatu je i přes postoj USA nezvratné a neodvolatelné. Macron dnes ještě řekl, že Francie hodlá své závazky v dohodě překonat.

"Ochrana prostředí a matky planety je věcí víry," řekl indický premiér na tiskové konferenci s Macronem. Oba představitelé se sešli poprvé od Macronova nástupu do prezidentské funkce, během schůzky ale podle Reuters neohlásili žádné nové smlouvy, dohody či záměry. Tématem Macronovy a Módího schůzky byl i boj proti terorismu. Oba chtějí spolupracovat v boji proti teroristům na internetu, do konce roku se chystají předložit konkrétní návrhy.

vztahy mezi Paříží a Dillí se v posledních letech výrazně prohloubily především ve vojenské oblasti, čemuž napomohla indická objednávka 36 francouzských stíhaček Rafale. Obě země rovněž jednání o rozvoji jaderné energetiky. Francouzská elektrárenská společnost EDF loni v lednu podepsala předběžnou dohodu o stavbě šesti tlakovodních jaderných reaktorů na západě Indie.