Rubl výrazně zpevnil díky opatřením vlády a centrální banky

Pád ruského rublu

Pád ruského rublu Zdroj: ctk/ap

Ruský rubl ve středu navzdory počátečnímu poklesu výrazně zpevnil, a smazal tak velkou část ztrát z uplynulých dnů. Ruskou měnu nejprve podpořila zpráva, že ruské ministerstvo financí začalo na trhu prodávat devizy ze svých zásob. Odpoledne růst rublu zrychlil poté, co ruská centrální banka ohlásila nová opatření ke stabilizaci finančních trhů.

Dolar dnes vůči rublu oslabil o téměř deset procent na 61,66 rublu. Ruská centrální banka oznámila, že společně s vládou chystá kroky, které v případě potřeby zajistí ruským finančním společnostem dodatečný kapitál. Upozornila rovněž, že je připravena pořádat dodatečné devizové aukce.

Během týdne ruská měna oslabila až o 20 procent a země se dostala na pokraj své první měnové krize od roku 1998. Od počátku roku ztrácí rubl asi 50 procent a jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě, přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.

Prodej zbytků deviz

Ruské ministerstvo financí také oznámilo, že prodává na trhu zbytky svých deviz, jichž má kolem sedmi miliard dolarů (155 miliard korun). Objem deviz, který prodá, bude záviset na situaci na trhu, řekl agentuře Reuters Maxim Orešjin, který na ministerstvu řídí odbor strategického plánování. Podle obchodníků je také možné, že na ruském trhu, kde jsou objemy obchodů v poslední době slabé, prodávají dolary i někteří velcí vývozci a zřejmě pokračují také intervence centrální banky.

V pondělí se rubl propadl o zhruba deset procent, a utrpěl tak nejhlubší jednodenní ztrátu od roku 1998, kdy rychlý pád rublu zavedl Rusko do platební neschopnosti a lidé ztratili většinu úspor. Centrální banka dnes uvedla, že v pondělí na devizovém trhu utratila na podporu měny 1,96 miliardy dolarů (43,3 miliardy Kč). Od počátku roku banka vydala na nákupy rublů na trhu přes 80 miliard dolarů.

Pád rublu podle analytiků povede k prohloubení recese, protože vysoké úroky ochromí růst, a ruským firmám se prudce prodraží splácení zahraničních úvěrů. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi hrozí ztráta dvou klíčových pilířů jeho popularity - finanční stability a prosperity, a to právě v době, kdy se kvůli krizi na Ukrajině prudce zhoršily vztahy Ruska se Západem.

Kreml očekává další kroky k omezení následků krize

Vladimir Putin hodnotí situaci s mírným optimismem. Uvedl to mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Ruské vedení je podle něj informováno o tom, že v nejbližších dnech bude přijata řada opatření, která mají negativní projevy měnových výkyvů dál minimalizovat.

„Je to důvod pro opatrný optimismus,“ řekl Peskov podle agentury TASS. V životě podle něj „bývají doby snadné, budovatelské, ale i doby krizové, kdy je třeba vyhrnout si rukávy“. Mluvčí odkázal novináře na krizový rok 2008, kdy prý Putin prohlásil „přišla krize, beru odpovědnost na sebe, vše bude v pořádku“. Prezident slovo dodržel, řekl Peskov. „Bylo vše v pořádku? Bylo! Doufáme, že se tak stane i tentokrát,“ vyzval k důvěře v hlavu státu mluvčí.

Putin je prý o nynějších problémech Rusů dobře informován z tajných i otevřených zdrojů. „Nemyslete si, že je odtržen od života, že neví, co se děje v obchodech a s cenami,“ konstatoval Peskov. V kremelském aparátu prý pracuje mnoho expertů, kteří hlavě státu hlásí vše, co se píše v novinách a na internetu, jaké jsou názory politologů.

Mrazivý vzkaz z Kremlu? Kurz rublu vykreslil hradčanské panorama