Rudé legitky a hvězdy. Čínský monstrsjezd začal

Velká lidová síň.

Velká lidová síň. Zdroj: profimedia.cz

Tiše. Teď mluví Chu ťin-Tchao, odcházející prezident a předseda strany.
Čtvrteční úsvit před 18. sjezdem komunistické strany.
Velká lidová síň v Pekingu. Tady se koná 18. sjezd strany.
Zahájení kongresu.
Hostesky před velkou lidovou síní.
18
Fotogalerie
V Číně ve čtvrtek ráno začal týdenní sjezd komunistické strany, jehož hlavním cílem je výměna politického vedení, která se koná jednou za deset let. Odstupující prezident Chu ťin-Tchao ve svém projevu nastavil svému nástupci laťku vysoko: příjem průměrného Číňana se má do roku 2020 zdvojnásobit.

Čína na 18. sjezdu v tajném hlasování zvolí nového vůdce, tedy předsedu ústředního výboru strany a prezidenta. Proces volby bude však jen třešničkou na dortu, celý svět už totiž ví, kdo se má stát novým šéfem Číny. Do čela strany byl vybrán Si Ťin-pching, místopředseda strany a syn komunistického veterána Si Čung-süna, který bojoval po boku samotného Mao C’tunga. Výsledek hlasování byl dohodnut měsíce dopředu. Ceremoniál, kterého se účastní 2200 delegátů z celé země, je tedy spíš symbolický. Projevy prošpikované těžkým politickým žargonem ale napoví, kam může druhá největší ekonomika směřovat.

OBRAZEM: Čínský monstrsjezd plný hvězd, rudých legitek a uniforem.

Tiše. Teď mluví Chu ťin-Tchao, odcházející prezident a předseda strany.Tiše. Teď mluví Chu ťin-Tchao, odcházející prezident a předseda strany. | profimedia.cz

Čínský hrubý příjem na osobu se má během příštích osmi let zdvojnásobit, země musí reformovat ekonomiku, musí být posílena lokální demokracie a potlačena korupce. To je vzkaz, který odcházejí Chu zanechal svému nástupci. Čínské HDP za jeho vlády rostlo často dvojciferným tempem (průměr byl 10,6 procenta), nyní se ale potácí kolem „slabých“ sedmi procent. Čínská ekonomika je asi o polovinu menší než americká, ale podle odhadů Standard Chartered z roku 2010 by ji mohla předběhnout už v roce 2020. V roce 2010 byl příjem na osobu 4260 dolarů, což Čínu staví na úroveň Jordánska či Thajska. Je to však pouze desetina americké úrovně.

Dál bude vládnout jedna strana

Liberály, kteří očekávají v Číně výrazné politické změny, ale musel devadesátiminutový projev Chua zklamat. Podle něj Peking nesmí dovolit konec vlády jedné strany. Stát také nesmí pustit z rukou otěže ekonomiky. „Nesmíme jít po staré cestě, která je uzavřená a rigidní, ale také nesmíme sejít na cestu zla, na které se mění vlajky a nápisy,“ řekl Chu. Tento citát obletěl Weibo, čínskou obdobu Twitteru. Jeden z uživatelů frázi vyložil následujícím komentářem: „Takže budeme kráčet na místě, dokud nezemřeme.“

Ceremoniál začal příchodem odstupujícího předsedy, kterého doprovázel jeho předchůdce Ťiang Ce-min, jenž Čínu vedl v letech 1989-2002. Předání moci má v Číně dvě fáze. Na podzim je zvolen nový prezident a předseda strany, následující rok v březnu pak premiér. Dosluhujícího Wen Ťia-paa má vystřídat Li Keqiang. Na listopadovém sjezdu dojde také k výměně ostatních vedoucích postů ve straně.

V Pekingu byla v souvislosti se sjezdem přijata mimořádná bezpečnostní opatření. V ulicích hlídkují tisíce příslušníků bezpečnostních sil, které podporuje 1,4 milionu dobrovolníků.