Rukojmí z hotelu v Mali jsou osvobozeni, zemřelo minimálně 27 lidí

Bamako, Mali

Bamako, Mali Zdroj: CTK

Zásah proti islamistickým ozbrojencům hlásícím se k teroristické síti Al-Káida, kteří ráno přepadli hotel Radisson Blu v Bamaku, skončil. Oznámil to ministr bezpečnosti Salif Traoré. Nicméně podle mluvčího ministerstva vnitra se vojáci dál snaží útočníky, kteří už nemají rukojmí, dostat z horního patra objektu. Podle vojenských a bezpečnostních zdrojů citovaných agenturami, bylo v budově zatím nalezeno nejméně 27 mrtvých a zabiti byli dva z útočníků.

Podle televize Al-Džazíra se k útoku přihlásilo islamistické hnutí Murábitún, založené před dvěma lety obávaným radikálem Muchtárem Belmuchtárem. V nahraném prohlášení se uvádí, že Murábitún chce akcí dosáhnout propuštění svých bojovníků vězněných v Mali a zastavení útoků proti hnutí na severu země.

Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj napsala, že v hotelu bylo nalezeno 18 těl. Podle Reuters ale vojáci OSN uvedli, že v přízemí hotelu objevili 12 těl a v prvním patře dalších 15. Počet obětí však zřejmě bude vyšší, prohledávání budovy pokračuje a v nejvyšším patře se část útočníků stále drží.

Mezi oběťmi je podle AFP přinejmenším jeden občan Belgie, zřejmě poslanec parlamentu valonského regionu. Žádné další informace o obětech zatím nejsou k dispozici.

vojáci pomáhají při útěku jednomu z rukojmíchvojáci pomáhají při útěku jednomu z rukojmích | ctkvojáci pomáhají při útěku jednomu z rukojmích

Jedním z osvobozených je také guinejský zpěvák Sékouba Bambino Diabaté. Když se dostal na svobodu, řekl, že slyšel za dveřmi svého pokoje atentátníky, jak mezi sebou hovoří anglicky. „Nabils to? Tak jdeme na to,“ řekl prý jeden. Hotel využívají hlavně cizinci, kteří byli také mezi rukojmími. Kromě Francouzů, Belgičanů, Turků, Němců a Číňanů bylo podle nových informací zajato i 20 Indů.

Mezi rukojmími se nacházeli kromě jiných Francouzi, Číňané, Turci a Belgičané. Čeští vojáci, kteří působí v Mali v rámci výcvikové mise Evropské unie, jsou podle sdělení generálního štábu armády v pořádku. V Mali je 38 Čechů, podílejí se na ochraně velitelství operace v Bamaku a také na výcviku tamních vojáků.

K hotelu poměrně rychle dorazila maliská zásahová jednotka a policie, která místo obklíčila a evakuovala lidi z okolních domů. Speciální komando pak vstoupilo do hotelu a začalo osvobozovat rukojmí. Vojáci dlouho pročesávali jednotlivá patra hotelu.

Luxusní hotel pro cizince

Radisson je jeden z nejluxusnějších hotelů v Bamaku; leží západně od městského centra a využívají ho často cizinci včetně posádek letecké společnosti Air France. Mezi těmi, jimž se podařilo z hotelu dostat, bylo 12 zaměstnanců Air France. Společnost kvůli útoku zrušila odpolední let do Bamaka, který měl odstartovat z Paříže v 16:20.

Na svobodě je už také nejméně pět pracovníků letecké společnosti Turkish Airlines. Fotograf agentury AFP z místa oznámil, že v hotelu byli ubytováni francouzští vojáci, členové mise OSN MINUSMA a podle některých zpráv také nigerijský miliardář Aliko Dangote, který to však rychle na twitteru popřel s tím, že byl v Mali ve čtvrtek.

Americké velvyslanectví v Mali vyzvalo americké občany, aby nevycházeli ven. Prezident Barack Obama situaci sleduje průběžně z Malajsie.

Francie uvedla do pohotovosti své velvyslanectví v Bamaku. Uzavřena zůstala francouzská škola a také francouzský institut, k dispozici je krizová telefonní linka. Na cestě z Paříže do Bamaka je několik desítek členů francouzské elitní jednotky. Jsou mezi nimi specialisté na zásah při únosu rukojmích. Prezident François Hollande vyzval Francouze, kteří se nacházejí v krizových oblastech, aby byli opatrní. „Ujišťuji Malijce, že je podporujeme. Naše občany, kteří jsou v citlivých oblastech, žádám, aby byli opatrní,“ řekl Hollande.

Do Mali se kvůli útoku vrací prezident Boubacar Keita, který byl v Čadu. V Bamaku je očekáván za několik hodin.

Dlouhý boj s islamisty

Mali má za sebou dlouhý boj proti islámským radikálům, kteří v roce 2012 začali obsazovat sever země. Jejich postup k Bamaku se podařilo zastavit kromě jiného také díky intervenci francouzské armády.

Po nedávných teroristických útocích v Paříži řekl prezident Hollande, že Francie bude s teroristy bojovat po celém světě až do jejich zničení a že kromě Sýrie to bude také v Iráku a v Mali. Francie má v Mali stále asi 1000 vojáků a podle některých zdrojů už jich bylo několik vysláno k hotelu.

Ozbrojený konflikt na severu Mali začal v lednu 2012
Základní údaje o ozbrojeném konfliktu na severu Mali, který vypukl v lednu 2012 (útočníci dnes zajali v hotelu Radisson v maliském Bamaku 170 lidí):

Ozbrojený konflikt na severu Mali vypukl v lednu 2012, kdy začalo několik skupin bojovat proto vládě v Bamaku. Požadovaly nezávislost nebo větší autonomii oblasti na severu země zvané Azavad.

Vedle separatistických Tuaregů, kteří usilují o autonomii již od 60. let 20. století, začaly ale sever Mali obsazovat také různé skupiny islamistických radikálů hlásících se k al-Káidě. Ačkoli byli posléze zatlačeni francouzskými vojáky, násilí někde pokračuje dál.

Konflikt v Mali má souvislost s občanskou válkou v Libyi z roku 2011. Po svržení a zabití vůdce Muammara Kaddáfího v říjnu 2011 byly totiž různými skupinami vyrabovány armádní sklady a mnoho tisíc tuarežských žoldáků, kteří bojovali na straně vládního vojska, uprchlo na sever Mali.

Zatím v konfliktu zahynuly stovky osob, z oblasti údajně uprchly stovky tisíc lidí.

Po vypuknutí konfliktu v lednu 2012 byl o dva měsíce později svržen vojáky maliský prezident Amadou Toumani Touré, údajně kvůli špatně organizovanému postupu proti povstalcům na severu země.

Puče využili tuarežští povstalci z Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA) k postupu, v dubnu 2012 ovládali přibližně dvě třetiny země. S pomocí islamistických skupin pak vyhlásili nezávislost nově vytvořeného „státu“ Azavad na severu země.

Pak ale vypukly boje i mezi jednotlivými povstaleckými skupinami. V červnu 2012 islamisté z Hnutí pro jedinečnost a džihád v západní Africe (MUJAO) po boji s MNLA ovládli město Gao na severovýchodě země. V červenci 2012 ovládly většinu severu Mali různé islamistické skupiny.

Již v červnu 2012 začali ozbrojenci z islamistické skupiny Ansar Dine, napojení na teroristickou síť Al-Káida, ničit část muslimských památek v dávném obchodním městě Timbuktu, které jsou zapsané mezi památkami světového dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Islamisté mimo jiné zdemolovali sedm z 16 hrobek svatých mužů súfismu, mystické formy islámu. Svatá místa v Timbuktu byla poté zapsána na seznam ohrožených památek světového dědictví UNESCO.

V lednu 2013 zahájily francouzské síly vojenskou intervenci v Mali (s názvem Serval) s cílem pomoci vládě zastavit postup islamistů, kteří ovládali sever země. Francouzské a maliské jednotky pak začátkem února 2013 vytlačily islamisty ze severu Mali.

V červnu 2013 podepsala vláda dohodu o příměří s povstalci z řad separatistických Tuaregů z Maliské národní osvobozenecké armády, kterou ale Tuaregové v září vypověděli s tím, že vláda neplní sliby.

V červenci 2013 pak maliská armáda za přispění francouzských vojáků ovládla i město Kidal, které bylo posledním velkým městem, jež bylo dosud v rukou povstaleckých skupin, konkrétně separatistických Tuaregů.

Letos bylo podepsáno několik mírových dohod s dalšími skupinami zapojenými do konfliktu.

Násilí v zemi ale sporadicky pokračovalo, letos 7. března zahynulo při atentátu na noční klub v metropoli Bamako pět lidí včetně dvou Evropanů. K atentátu se přihlásila radikální islamistická organizace Al-Murabitun alžírského teroristy Mochtára Belmochtára.

V Mali již od března 2013 působí pod patronací mise EU také vojáci české armády, může jich být až 50, reálný počet ale bývá nižší. Podílejí se na výcviku maliských vojáků a hlídají také velitelství mise v Bamaku na jihu státu. Jde o místa, kde byla až dosud bezpečnostní situace poměrně klidná. Letos v červnu Sněmovna schválila vyslání dalších vojáků do Mali, kteří tam mají působit pod patronátem OSN. Až 25 příslušníků 601. skupiny speciálních sil má mandát působit po boku nizozemských sil na severu země, kde se odehrávaly boje s islámskými radikály.
Před Mali podobně útočili teroristé v Keni, Indii či Rusku
23.- 26. října 2002 (Rusko) - Po útoku ruského komanda na divadlo Dubrovka, které 23. října 2002 obsadili čečenští teroristé, zemřelo 129 civilistů a 40 teroristů. Většina z nich se otrávila plynem, který byl použit při zásahu. Teroristé zadržovali asi 57 hodin přes 900 lidí, za jejich propuštění požadovali odchod ruských vojsk z Čečenska. K odpovědnosti za útok se přihlásil Šamil Basajev, který zahynul v roce 2006 při akci ruských tajných služeb.
19. února 2003 (Alžírsko) - V saharské poušti na jihu Alžírska se ztratili zahraniční turisté, celkem za tři měsíce zmizelo 32 lidí. Všichni byli uneseni příslušníky alžírské radikální Salafistické skupiny pro kázání a boj (GSPC), spjaté s teroristickou sítí Al-Káida. V květnu osvobodilo alžírské elitní komando 17 turistů, jedna Němka později zemřela. Zbylých 14 rukojmích bylo propuštěno v srpnu 2003.
29. května 2004 (Saúdská Arábie) - V saúdskoarabském Chubáru po útocích na několik objektů ropných společností teroristé drželi jako rukojmí až 60 cizinců. Saúdskoarabské jednotky většinu zadržovaných osob (41) osvobodily, celkem zahynulo 22 lidí.
1.- 3. září 2004 (Rusko) - Asi 30 pročečenských ozbrojenců vniklo do školy ve městě Beslan v Severní Osetii a zadrželo 1120 lidí. Zásah ruských ozbrojených sil 3. září 2004 si vyžádal 334 obětí z řad rukojmích (186 byly děti); zabito bylo 31 teroristů a 12 příslušníků speciálních sil. K odpovědnosti za útok se přihlásil čečenský polní velitel Šamil Basajev.
26.- 29. listopadu 2008 (Indie) - Komando deseti ozbrojených teroristů zahájilo sérii útoků v různých částech indické Bombaje včetně vlakového nádraží a turistické restaurace. Ve dvou hotelech a jednom židovském centru zajali mnoho rukojmích. Série útoků si vyžádala 174 mrtvých (včetně útočníků) a 308 zraněných, rukojmí byli zajati přes 60 hodin. Akci provedla pákistánská islamistická skupina Laškare tajjaba, která je v Pákistánu zakázaná. Jediný přeživší z atentátníků, Pákistánec Amir Kasab, byl odsouzen v květnu 2010 k trestu smrti a v roce 2012 popraven.
16.- 19. ledna 2013 (Alžírsko) - Komando 32 islamistů původem z Mali zajalo ve stanici na zpracování plynu u Ajn Amanásu na jihovýchodě Alžírska přes 700 lidí (mezi nimi 130 cizinců). Akci provedla skupina Al-Mulasamín Alžířana Mochtára Belmochtára, napojená na Al-Káidu, která požadovala „ukončení agrese“ v Mali (zajetí se událo několik dní po intervenci francouzské armády proti islamistům v Mali). Armáda objekt osvobodila 19. ledna, útok nepřežilo 38 rukojmích (37 cizinců a jeden Alžířan) a 29 útočníků.
21. září 2013 (Keňa) - Teroristé ze somálské islamistické skupiny Šabáb, napojené na teroristickou síť Al-Káida, zaútočili v nákupním středisku Westgate v Nairobi. Zajali desítky rukojmích, zahynulo 72 lidí (včetně pěti útočníků) a na 200 dalších bylo zraněno. Útok označila skupina Šabáb jako odvetu za keňské vojenské nasazení v Somálsku.
20. listopadu 2014 (Mali) - Neznámí ozbrojenci napadli hotel Radisson Blu v Bamaku, hlavním městě Mali, a zajali podle agentury AFP 170 lidí, mezi kterými jsou i cizinci. Podle různých zpráv si útok zatím vyžádal dva až pět obětí. Útočníci přijeli k budově ve vozech s diplomatickými značkami. Podle policie vniklo do hotelu deset ozbrojenců. Komando zatím propustilo 15 rukojmích, kteří prokázali znalost koránu.