Ruská centrální banka zvedla sazby, rubl ale rekordně padá

Ruská centrální banka zasahuje proti klesajícímu rublu.

Ruská centrální banka zasahuje proti klesajícímu rublu. Zdroj: ctk

Ruská centrální banka prudce zvýšila základní úrokovou sazbu o téměř sedm procentních bodů na 17 procent. Banka v prohlášení uvedla, že opatřením, které vstoupí v platnost v úterý, chce zmírnit inflaci a zastavit propad kurzu měny k dolaru. Rubl, který je na historických minimech, sice posílil, ale jen dočasně. Kurz již překročil hranici 80 rublů za dolar. Ruská měna padá nejrychlejším tempem od finanční krize v Rusku v roce 1998.

Ruská centrální banka na podporu měny naposledy zvýšila základní úrokovou sazbu minulý týden, tehdy to bylo o jeden procentní bod na 10,5 procent. Rubl od začátku roku ztratil více než 50 procent. Oslabuje jej prudký pokles cen ropy na světových trzích i vliv západních sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho politice vůči sousední Ukrajině.

V pondělí zažila ruská měna nejprudší propad od finanční krize v Rusku v roce 1998 a centrální banka na to reagovala zvýšením základní úrokové sazby o 7,5 procentního bodu na 17 procent.

Rubl po rozhodnutí banky zastavil propad k americkému dolaru a začal růst. Před vyhlášením nových sazeb se dolar obchodoval za 65,5 rublu, po změně úroků to bylo 62,5 rublu. Opatření centrální banky zafungovalo jen krátce, rubl posléze oslabil na rekordní minimum 66,14 rublu za dolar a v oslabování pokračoval. Po poledni překonal poprvé hranici 70 rublů a o zhruba hodinu později už byl nad 80 rubly s denní ztrátou asi 18 procent. Vůči euru se poprvé přehoupl přes hranici 100 rublů. Jeho pád sráží dolů ceny ruských akcií a dluhopisů.

Ruská centrální banka připravuje další opatření.

.

Kreml prudký pád rublu připsal emotivně reagujícímu trhu a spekulativní náladě. „Je pravda, že na trhu dochází k turbulencím, které můžeme z větší části vysvětlit emocemi a spekulativní náladou,“ řekl agentuře Ria Novosti mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Analytici označují dnešní den pro rubl za klíčový. Trh bude sledovat, zda zásah centrální banky bude dostatečný, nebo zda budou muset měnu podpořit další kroky, řekl obchodník Igor Akinšin z Alfa Bank. Analytici Eurasia Group se domnívají, že pokud zvýšení sazeb pád rublu nezastaví, přijdou na řadu méně ortodoxní kroky.

„Centrální bance se bude jen velmi těžko stabilizovat rubl v situaci, kdy pokračuje výprodej na ropném trhu,“ uvedl Vladimir Miklaševskij z Danske Bank. Cena ropy Brent poprvé za pět a půl roku sestoupila pod 60 dolarů za barel a ze svého červnového maxima ztrácí už téměř 50 procent.

Ruské firmy prý neztratí schopnost splácet dluhy

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová uvedla, že oslabování rublu je pro ekonomiku signálem, aby se přizpůsobila nové situaci, kdy prudce klesají ceny ropy a Rusko postihují západní sankce. Dodala ale, že centrální banka je připravena koordinovat své kroky s vládou. Předtím mluvčí prezidenta Vladimira Putina ke zvýšení úroků řekl, že Kreml nemůže komentovat kroky nezávislé centrální banky.

Zvýšením sazeb chce centrální banka podle guvernérky omezit negativní dopady slabého kurzu rublu na ekonomiku. Nabiullinová rovněž řekla, že ruské firmy budou i v situaci podstatně slabšího rublu schopny splácet své zahraniční dluhy.

Padají také akcie Sberbank
Akcie Sberbank, největší banky Ruska, po reakci trhů na zásah ruské centrální banky začaly rovněž razantně klesat. Ztratily více než pětinu své hodnoty. Sberbank mimo jiné představuje barometr stavu ruské ekonomiky a je odrazem nedůvěry investorů po kolapsu rublu. Ten naopak mírně pomohl indexu MICEX k růstu přes dvě a půl procenta. Agentura Reuters citovala jednoho z vysoce postavených představitelů banky, podle nějž nové úrokové sazby „všechny zabijí“, pokud zůstanou v platnosti po delší dobu.
Vývoj akcií Sberbank

Rubl od počátku roku padá kvůli ukrajinské krizi a k ní se během roku připojil propad cen ropy spolu s prohlubováním západních sankcí vůči Moskvě za její přístup k Ukrajině. Podle analytiků ale šly v pondělí racionální úvahy stranou a trh zachvátila čirá panika. Tu přiživují dohady o návratu Ruska k mimořádnému režimu roku 1998, kdy rychlý pád rublu přiměl Rusko k vyhlášení platební neschopnosti.

Přísnější měnová politika by mohla zbrzdit inflaci, která v listopadu činila 9,1 procenta. Počátkem roku by pak inflace podle centrální banky mohla dosáhnout až 11,5 procenta.

Vývoj ruské míry inflace

Stabilita měny přitom patřila donedávna k hlavním úspěchům Putinovy vlády, letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi před 16 lety. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu a státní bankrot vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.

„Putin se vezl na vlně vysokých cen ropy v letech, kdy nastoupil do úřadu, ale není pochyb, že ekonomická situace zhorší vnímání Putinova politického působení,“ řekl Nicholas Spiro, výkonný ředitel poradenské společnosti Spiro Sovereign Strategy se sídlem v Londýně.