Ruská média fascinuje dění ve Fergusonu

Ruský kreativec zveřejnil upravený snímek, na němž černošská protestující žádá Moskvu o pomoc

Ruský kreativec zveřejnil upravený snímek, na němž černošská protestující žádá Moskvu o pomoc Zdroj: Repro Twitter

Média v Rusku se obšírně věnují americkým rasovým nepokojům. Bouře inspirovaly i lidovou tvořivost v zemi. Události v narážce na protesty v Kyjevě získaly přezdívku „Afromajdan“. Ferguson zase internetoví kreativci překřtili na „Černorusko“ v souvislosti s Donbasem, jenž proruští povstalci nazývají Novoruskem.

Moskva odmítá americkou kritiku lidských práv v Rusku s tím, že je Washington pokrytecký a má se starat o své problémy. Rasové nepokoje proto považuje za skvělou příležitost k propagandě. Agentura Reuters podotkla, že ruská diplomacie se k nim ve středu vyjádřila hned dvakrát.

„Takto obrovská exploze veřejného rozhořčení a nepřiměřená reakce bezpečnostních složek opět potvrzuje, že nejde o izolovaný incident, ale o systémovou chybu v americké demokracii, která selhala v překonávání hlubokého rasového rozdělení, diskriminace a nerovnosti,“ uvedl mimo jiné úřad. Organizace přitom dlouhodobě poukazují na špatné postavení menšin a zahraničních pracovníků v Rusku, rasové vraždy a útoky neonacistů. FIFA nedávno varovala, že světový fotbalový šampionát v roce 2018 mohou bojkotovat černošští hráči, pokud Kreml nezatočí s rasismem.

Rusové tíhnou ke spojování událostí ve Fergusonu s děním v sousední zemi. „Američané na Ukrajině zašli daleko a Majdan přišel do USA,“ řekl v televizi akademik Vladimir Vasiljev.

Téma silně rezonuje na internetu. Objevil se tam upravený záběr z vysílání CNN, na němž černošská protestující žádá Putina, aby přivedl vojska. Na dalším snímku je někdejší velitel donbaských separatistů Igor Girkin-Strelkov na letišti se sbalenými kufry s nápisem „Ferguson čeká“. Jiný obrázek obsahuje vlajku „Černoruska“ a žádost o referendum ve Fergusonu.

Ferguson aneb Strach a vzpomínky na první pusu mého syna