Rusko je připraveno diskutovat o příměří v Sýrii, uvedl diplomat

Sergej Lavrov a John Kerry

Sergej Lavrov a John Kerry Zdroj: CTK

Rusko je připraveno jednat o možnosti příměří v Sýrii, řekl náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov. O klidu zbraní se podle něj má mluvit na jednání o Sýrii, které se dnes koná v Mnichově. Vůdce syrské opozice Rijád Hidžáb v bavorské metropoli vyzval režim prezidenta Bašára Asada k ukončení násilí. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier vyjádřil naději, že se nyní podaří zastavit "spirálu násilí".

Rusko podle zdroje agentury Reuters již dříve navrhlo, aby ve válkou zmítané zemi bylo příměří zahájeno 1. března. V Mnichově o dalším postupu jedná skupina pro Sýrii složená ze 17 zemí. Mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a vládou byly minulou středu dočasně přerušeny kvůli tomu, že se zatím nepodařilo dosáhnout žádného pokroku.

„Jsme připraveni diskutovat o formách příměří v Sýrii,“ citovala agentura TASS Gatilova. „Právě o tom budeme mluvit v Mnichově,“ dodal ruský diplomat před schůzkou. Hidžáb bezprostředně před mnichovskými rozhovory naléhavě vyzval Asadovu vládu a její podporovatele k ukončení násilí. Útoky na obytné čtvrti, školy a nemocniční zařízení podle něj musejí přestat. S poukazem na ruské bombardování oblasti Halabu hovořil o „dosud nevídané eskalaci“.

Mírová jednání v Ženevě podle něj ztroskotala proto, že syrský režim a jeho spojenci - Írán a Rusko - nesplnili požadavky mírového procesu. Ukončena podle něj musí být blokáda obklíčených obcí a musí být umožněna práce humanitárních organizací.

Naděje na průlom

Stenmeier dnes vyjádřil naději, že v Mnichově dojde v jednáních o syrské krizi k průlomu. „Pokud se nám nepodaří nyní zastavit spirálu násilí, bude se tato strašná občanská válka prodlužovat a přinese další oběti,“ řekl šéf německé diplomacie. „Potřebujeme tady něco jako průlom,“ poznamenal.

Reuters již ve středu s odvoláním na nejmenovaného západního diplomata uvedl, že Rusko předložilo návrh, na jehož základě by v Sýrii mohlo příměří začít platit 1. března. Na návrhu ale prý dosud nepanuje shoda. Podle zdroje agentury mají zatím Spojené státy k některým částem ruského návrhu výhrady.

Mírové rozhovory o Sýrii začaly 29. ledna v Ženevě. Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura je ale minulou středu pozastavil. Přerušení rozhovorů podle něj ovšem neznamená jejich selhání. Syrská vládní delegace v této souvislosti obvinila syrskou opozici, že se pod tlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout. OSN prý proto raději volila přerušení rozhovorů, aby se tomuto kroku vyhnula. Podle opozice může za tento vývoj naopak syrský režim.

Rozhovory mají pokračovat 25. února. Syrská opozice na ně pojede jen v případě, že Rusko v Sýrii zastaví své letecké údery a že se k civilistům v povstaleckých oblastech dostane humanitární pomoc. Ve středu to uvedl mluvčí opoziční vyjednávací komise (HNC) Sálim Muslát.

Bývalý izraelský generál: Rusko v Sýrii působí jako zmatený medvěd