Rusko je pro Evropu skutečnou hrozbou, varuje britský ministr

Britský ministr obrany Michael Fallon

Britský ministr obrany Michael Fallon Zdroj: Britska vlada, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Rusko představuje reálnou a aktuální hrozbu pro evropskou bezpečnost. Myslí si to britský ministr obrany Michael Fallon, který poukázal na rostoucí napětí mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí. Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis pak v Londýně obvinil Rusko, že se snaží silou změnit evropské hranice.

Britské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že královské letectvo ve středu eskortovalo dva ruské bombardéry, které operovaly v blízkosti britského vzdušného prostoru. Rusko ale zdůraznilo, že jeho bombardéry vzdušný prostor jiných států nenarušily.

Fallon upozornil, že NATO musí být především připraveno na to, že by ruský prezident Vladimir Putin mohl ohrozit bývalé země sovětského bloku, včetně pobaltských států, Litvy, Lotyšska a Estonska.

„Ruská agrese proti Ukrajině dělá Pobaltí veliké starosti. Svědčí o tom, že se Rusko snaží ve 21. století násilím změnit hranice v Evropě,“ řekl Dombrovskis, který býval šéfem lotyšské vlády. Upozornil také, že „Ukrajina není první zemí, která čelí ruské agresi“. I proto považuje za důležité posílit přítomnost Severoatlantické aliance v Pobaltí, jak se nyní děje.

Výroky britského ministra rozhořčeně odmítlo ruské ministerstvo zahraničí. „Jeho slova jdou za hranice diplomatické etiky,“ řekl na tiskové konferenci v Moskvě mluvčí ministerstva Alexandr Lukaševič. „Domnívám se, že najdeme způsob, jak na výroky pana ministra reagovat,“ řekl mluvčí.

Putinův hybridní útok

Podobnou obavu vyjádřil nedávno už generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. V rozhovoru poskytnutém listu The Daily Telegraph řekl, že Putin by mohl provést hybridní útok - podobný postupu na východě Ukrajiny - vůči některému z pobaltských států, aby otestoval, jestli se Severoatlantická aliance zmobilizuje.

Fallonovo ministerstvo oznámilo, že ve středu večer musely vzlétnout stíhačky královského letectva, aby doprovodily dva ruské bombardéry Tu-95 z blízkosti britského vzdušného prostoru. Podobný incident se odehrál už v lednu a britské úřady kvůli němu musely na krátko změnit trasy civilních letů.

Podle Londýna jde o politicky motivovanou ukázku síly Ruska. Moskva tak prý zároveň zkouší reakci britské obrany.

Ruské ministerstvo obrany v dnešním prohlášení - podobně jako při obdobných incidentech v minulosti - zdůraznilo, že ruské bombardéry nenarušily vzdušný prostor cizích států a celý dvacetihodinový hlídkový let se odehrál nad mezinárodními vodami Barentsova moře a Atlantického oceánu. „Let se odehrál v přísném souladu s mezinárodními pravidly, bez narušení hranic jiných států,“ zdůraznila Moskva.