Rusko otestovalo mezikontinentální střelu, může nést jaderné hlavice

Ruský křižník během cvičení (ilustrační foto)

Ruský křižník během cvičení (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Navy Imagery

Ruská armáda dnes úspěšně vyzkoušela mezikontinentální raketu Jars. Střela, odpálená z kosmodromu Pleseck u Archangelska na severozápadě země, zasáhla experimentálními bojovými hlavicemi všechny cvičné cíle na střelnici Kura na Kamčatce na Dálném východu.

„Vytčených cílů bylo dosaženo, úkol byl splněn v plném objemu,“ řekl resortní mluvčí Igor Jegorov. Zkouška prý měla prověřit spolehlivost série raket vyrobených ve Votkinském závodu, ležícím v Udmurtsku na východním okraji evropského Ruska, kde vznikají také mezikontinentální rakety typu Topol-M a Bulava.

Raketa Jars byla tentokráte odpálena z mobilního podvozku. Při dřívějších testech tyto rakety vzlétaly z podzemních sil.

Přesné technické údaje o raketě Jars jsou utajované, nicméně podle odhadů tato mezikontinentální střela může dopravit čtyři jaderné hlavice, každou o síle 300 kilotun, na vzdálenost 11 tisíc kilometrů. Některé zdroje nicméně uvádějí větší dolet.

Novými raketami byly podle serveru newsru.com vyzbrojeny zatím dva raketové pluky v Ivanovské oblasti, letos se počítá s přezbrojením jednotky v Kozelsku u Kalugy. V budoucnu mají rakety Jars představovat základ mobilního uskupení ruských raketových vojsk a zajišťovat bezpečnost země až do poloviny 21. století.

Rakety Jars (v terminologii NATO SS-29) mají být podle tisku také ruskou odpovědí na budování amerického protiraketového štítu. Loni velitel ruských strategických raketových sil Sergej Karakajev hovořil s novináři i o vývoji mezikontinentální balistické rakety, která by cestovala po ruské železniční síti ukrytá v běžném chladírenském vozu, což znemožní nepřátelské sledování.