Rusko posílí vojenskou moc, vzkázal Západu Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko musí posílit svou vojenskou moc v reakci na aktivizaci NATO ve východní Evropě, tvrdí ruský prezident Vladimir Putin. Alianční armády ve východní Evropě se podle něj "demonstrativně posilují" a Rusko musí příslušně reagovat. Neponechá bez povšimnutí rozmístění prvků americké protiraketové obrany a růst zásob vysoce přesných strategických zbraní NATO.

Putin svůj projev ke špičkám ruských bezpečnostních složek pronesl těsně před zasedáním ministrů zahraničí Evropské unie, kteří mají v Bruselu jednat o posílení protiruských sankcí za přístup Moskvy k ukrajinské vnitropolitické krizi. „Co se ve skutečnosti děje? Skupina vojsk NATO na území východoevropských států se demonstrativně posiluje, a to i v oblasti Černého a Baltského moře,“ řekl ruský prezident.

Rusko podle něj „adekvátně“ odpoví na přibližování vojenské infrastruktury aliance k ruským hranicím. „Protiraketová obrana je útočný systém rozmístěný na periferii,“ řekl šéf Kremlu.

Situace tak začíná připomínat novou studenou válku. Polský prezident Bronislaw Komorowski totiž dnes vyzval k posílení kolektivní obrany na východních hranicích Severoatlantické aliance. Upozornil, že nynější rusko-ukrajinský konflikt se stal největší výzvou pro bezpečnost v Evropě právě od dob studené války.

Byla by slušnost, aby Kyjev vyhlásil příměří, tvrdí Putin

Putin se v projevu znovu vyslovil k situaci na Ukrajině, kterou výrazně vyostřilo sestřelení malajsijského letadla minulý týden.

Kyjev by se podle něj měl řídit zásadami elementární slušnosti a vyhlásit na východě Ukrajiny příměří. Rusko se podle Putina maximálně zasadí o to, aby se příčiny pádu malajsijského letadla podařilo transparentně a objektivně vyšetřit. Bude v tom smyslu působit i na ukrajinské separatisty.

Ruský prezident odsoudil ofenzivu ukrajinské armády, která v minulých dnech zatlačila povstalce z řady důležitých ukrajinských měst. „Tankový útok na Doněck, provedený v době předání černých skříněk z malajsijského letadla, je nepřípustný,“ citovala Putina ruská agentura ITAR-TASS. Ke klidu zbraní je podle ruského prezidenta nutno vyzývat nejen povstalce, ale i ukrajinské úřady v Kyjevě.

Putin: Zádné "barevné revoluce", žádné utahování šroubů

Putin je přesvědčen, že Rusové nikdy nedopustí, aby vnitropolitickou situaci v jejich zemi rozvrátily „barevné revoluce“, jak v Rusku označují prodemokratická hnutí v Gruzii, Kyrgyzstánu nebo na Ukrajině. Pokusy destabilizovat situaci v Rusku ale budou podle ruského prezidenta nepochybně pokračovat.

Recepty, které fungují vůči slabým a nehotovým zemím nakaženým vnitřními rozpory, v Rusku fungovat nebudou, řekl dále. „Naši lidé, ruští občané to nedopustí a nikdy nepřijmou,“ zdůraznil prezident. Barevné revoluce jsou podle něj nepřijatelné a narušují nynější světový řád. V případě Ruska je prý cílem takových akcí změnit stát v poddajného sluhu v zájmu cizích států.

Prezident prohlásil, že nedopustí „utahování šroubů“ v ruské společnosti. Klíčový význam prý má, aby sehrála svou roli občanská společnost, která by měla reagovat na porušování lidských práv a svobod a bránit šíření radikalismu a extremismu. Mládež je podle šéfa Kremlu nutné vychovávat v duchu vlastenectví a odpovědnosti za osudy Ruska.

„Budeme se opírat o občanskou společnost a nikdy nepřipustíme úvahy o tom, že ke zlepšení naší práce ve všech oblastech by mělo vést jen utahování jakýchsi šroubů. Touto cestou v žádném případě nepůjdeme,“ slíbil Putin.

Rusko podle prezidenta přísně dodržuje normy mezinárodního práva a očekává, že ostatní země, sdružení zemí a vojensko-politické aliance budou respektovat zákonné národní zájmy Ruska. „Sporné otázky je třeba řešit diplomatickou cestou, jednáním. Nikdo se do našich vnitřních věcí vměšovat nebude,“ uvedl v projevu ruský prezident.