Rusko se stalo světovou dvojkou ve výrobě zbraní, předběhlo Velkou Británii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Rusko se loni stalo druhým největším výrobcem zbraní za Spojenými státy měřeno tržbami zbrojovek. Sesadilo tak na třetí příčku Británii, která si pozici světové dvojky držela od roku 2002. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Zpráva také ukázala, že tržby 100 největších zbrojovek světa se loni zvýšily o 2,5 procenta na 398,2 miliardy dolarů (devět bilionů korun). Ruské podniky měly na celkových tržbách podíl 9,5 procenta.

Údaje zahrnují jak domácí prodej, tak prodej zbraní do zahraničí, uvedla agentura AP.

Výzkumník SIPRI Siemon Wezeman upozornil, že ruští výrobci zbraní a zbrojních systémů zaznamenávají vysoký růst od roku 2011. „To je v souladu s růstem výdajů Ruska na nákup zbraní za účelem modernizace ozbrojených sil,“ uvedl Wezeman.

Poprvé od roku 2002, tedy za dobu, kdy je tato zpráva v současné podobě zveřejňována, se mezi deset největších výrobců zbraní dostala firma z Ruska. Je to státní podnik Almaz-Antey, která mimo jiné vyrábí vyspělé systémy protiletecké obrany. Celkem tržby ruských zbrojovek loni vrostly o 8,5 procenta na 37,7 miliardy dolarů a mezi 100 největších zbrojovek světa se dostalo deset ruských firem.

Seznamu 100 největších světových zbrojovek nadále dominují americké společnosti, kterých se za seznam dostalo 42 a na celkových tržbách se loni podílely 57 procenty. Největším výrobcem zbraní byla loni opět firma Lockheed Martin.

Největším výrobcem zbraní v západní Evropě zůstala Velká Británie. Na seznamu největších zbrojovek je celkem 24 firem ze západní Evropy a jejich tržby loni stouply o 3,8 procenta na 94,9 miliardy dolarů. Na celkových tržbách pak měly podíl 23,8 procenta.

Zpráva také upozornila na vývoj v Turecku. Tržby tureckých zbrojovek se meziročně zvýšily o 24 procent. Podle SIPRI je to zřejmě odrazem snah Turecka rozvinout svůj zbrojní průmysl, a uspokojit tak rostoucí poptávku po zbraních a stát se méně závislým na zahraničních dodávkách.

Zpráva nezahrnuje údaje o čínských společnostech. Důvodem je nedostatek spolehlivých údajů o jejich prodeji.