Rusko vydává Ukrajině válečníky z Donbasu, záminkou jsou neplatné doklady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Desítkám a možná stovkám bojovníků z východoukrajinského Donbasu hrozí vyhoštění z Ruska a ukrajinské vězení. Formálním důvodem k vyhoštění bývají neplatné doklady, ale podle listu Gazeta.ru jde nejspíš o známku, že opadl zájem Moskvy o zřízení spřízněného "Novoruska" na ruskojazyčném východě Ukrajiny.

Vladimir Veklič, zvaný v povstaleckých oddílech Srb, který je původem ze Zakarpatska, se léčil z válečných ran v Petrohradu, než jej počátkem června zadrželi policisté kvůli překročení povoleného pobytu o více než dva týdny. Soud ho ihned poslal do vazby a vyhoštění se jen tak tak vyhnul.

„Chovali se ke mně jako k řadovému ukrajinskému gastarbeiterovi. Kdyby se o mě nezajímali ochránci lidských práv a média, měl bych nulové šance,“ postěžoval si sedmatřicetiletý veterán bojů v Donbasu, kde bojoval „za ruský svět“ jako dělostřelec.

Vyhoštění podle Marije Koledové ze Svazu dobrovolníků Donbasu nyní hrozí dalším 17 separatistům, především Ukrajincům, ale také občanům Moldavska, Itálie a Kazachstánu.

Stačí, aby policejní hlídka při běžné kontrole zjistila, že osoba nemá platné vízum či povolení k pobytu. Dotyčný je zadržen a obvykle již následující den místní soud rozhodne o pokutě a vyhoštění do vlasti.

Ruské přistěhovalecké předpisy sice skýtají výhody povstalcům z Donbasu, ale podle Koledové vzniká problém v případě, že separatista pochází z jiných končin Ukrajiny.

Podobně jako Veklič těsně unikl vyhoštění z Ruska tankista Alexandr Kostin, kterého na moskevském letišti zadrželi ruští pohraničníci na základě ukrajinského zatykače.

Jiným se nepoštěstilo. Michail Tarasenkov sice bojoval v řadách separatistů z Luhanska, ale ruští pohraničníci ho kvůli nelegálnímu přechodu hranic předali jako ukrajinského občana ukrajinským úřadům.

Deportace se podle politologa Alexeje Makarkina rozmáhají nejspíš kvůli tomu, že se ruské úřady obávají následků frustrace někdejších rebelů. Paradoxně ve stejně obtížné situaci se podle něj ocitli emigranti z Ruska na Ukrajině, kde v nich také vidí zdroj chaosu.

Devět let vězení za navádění raket

Za „činnost v teroristické skupině“ hrozí na Ukrajině dopadeným povstalcům osm až 15 let vězení. V poslední době ukrajinské soudy podle deníku odsoudily na devět let bývalého policistu z Mariupolu, který podle obžaloby naváděl palbu ruských raketometů.

Příslušník povstalecké kontrarozvědky z Doněcka si má odpykat 11 let. V Lucku na západě Ukrajiny odsoudili k 11 letům vězení rodáka, vyznamenaného ruským ministerstvem obrany.

Konflikt v Donbasu, rozpoutaný v dubnu 2014 po únorovém svržení proruského prezidenta v Kyjevu a po březnové ruské anexi Krymu, si vyžádal více než 9400 mrtvých. Moskva stále popírá obvinění Kyjeva a Západu, že proruské separatisty v Donbasu vojensky podporuje, připouští nejvýše účast ruských dobrovolníků.