Rusko zpátky v G7? Těžko představitelné, tvrdí kanadský premiér

Účastníci jednání G7 u kulatého stolu

Účastníci jednání G7 u kulatého stolu Zdroj: CTK

Vzhledem k agresi Moskvy na Ukrajině lze stěží předpokládat, že by někdy byl Rusku umožněn návrat do skupiny průmyslově nejvyspělejších států (G7). Podle agentury Reuters to v sobotu uvedl kanadský premiér Stephen Harper. Rusko se k seskupení formálně připojilo v roce 1998 a skupina se pak přejmenovalo na G8. Členské státy ale letos v březnu členství Ruska pozastavily v důsledku konfliktu na ukrajinském Krymu, který Moskva posléze anektovala.

„Rusko vedené prezidentem Vladimirem Putinem svými akcemi dalo najevo, že nesdílí hodnoty tohoto společenství států, které jsou zaměřeny… na demokracii, mezinárodní bezpečnost a vládu práva,“ napsal Harper v sobotním úvodníku listu Globe and Mail.

„Vzhledem k tomu je obtížné předvídat nějaké okolnosti, za nichž by Putinovo Rusko mohlo být přijato zpátky do rodiny států skupiny G7,“ dodal kanadský premiér. Vůči Kremlu zaujal velice tvrdý postoj hned od začátku ukrajinské krize a důrazně se zasazoval o vyřazení Ruska z G8.

Harper v úvodníku poukázal na to, že Rusko pod vedením Putina je stále autokratičtější doma a nebezpečně agresivní vůči zahraničí. „Nyní není doba na zmírňování diplomatického a hospodářského tlaku na (Putinův) režim,“ zdůraznil.

Skupina G7 (G8)
Sdružení osmi takzvaně nejvyspělejších států světa (Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a USA), zastoupeny jsou i státy Evropské unie (největší ekonomiky světa), které reprezentují předseda Evropské rady a předseda Evropské komise. Dohromady tyto státy vytvořily v roce 2011 51 % světového Hrubého domácího produktu. Rusku bylo 18. března 2014 pozastaveno členství jako reakce na jeho angažování se na Krymu.