Ruským umělcům prý chybí vlastenectví, nechtějí jezdit na Krym

Spěvák Kobzon

Spěvák Kobzon Zdroj: Butko, (CC: CC BY-SA 3.0), wikimedia.org

Populární interpret ruských válečných a vlasteneckých písní Josif Kobzon vyčetl svým ruským uměleckým kolegům, že nechtějí se svým programem zajíždět na anektovaný Krym a do povstaleckých zón na východě Ukrajiny. Podle sedmasedmdesátiletého Kobzona, který je místopředsedou kulturního výboru ruské Státní dumy, chybí hvězdám ruské populární hudby patriotismus a mají strach ze západních sankcí.

„Za druhé světové války nebo během války v Afghánistánu zajížděly na frontu sovětské umělecké brigády dobrovolně a nikdo si žádné podmínky nekladl. Dnes si umělci nakoupili nemovitosti v Itálii, v Bulharsku nebo na Floridě a bojí se sankcí,“ prohlásil Kobzon na tiskové konferenci v krymském Simferopolu.

Spojené státy a Evropská unie sestavily sankční seznam, do něhož loni a letos zařadily desítky Rusů a Ukrajinců, kteří aktivně podpořili krymskou anexi a boj proruských separatistů na východě Ukrajiny. Postiženým osobám evropské a americké banky zmrazily účty a úřady jim blokují vstup do USA a EU.

Vladimir Putin a zpěvák KobzonVladimir Putin a zpěvák Kobzon | Butko, (CC: CC BY-SA 3.0), wikimedia.org

Jedním z nich je i sám Kobzon, který je od loňska „honorárním konzulem“ vzbouřenecké Doněcké lidové republiky v Rusku. Zpěvák, který se v Donbasu narodil, nesmí navíc už od roku 1995 kvůli podezření ze styků se zločineckým podsvětím vstoupit na území USA. Řada ukrajinských měst Kobzona zbavila čestného občanství, přiznaného v sovětské éře.

Na Krymu se tento týden fakticky zhroutil program rockového festivalu Krymfest, protože velká část pozvaných skupin účast odvolala. Izraelská kapela Infected Mushroom, která měla být hlavním hostem festivalu, účast odmítla s odvoláním na údajné obtíže s letenkami. Další nejméně čtyři pozvané skupiny včetně ruských nepřijely, protože zaměření festivalu označily za zpolitizované.

Hrozba pro rubl? Ruský statkář si založil vlastní měnu a tvrdě narazil

Názory odjinud: S Putinem je třeba navázat dialog