Rusové tvrdí, že je sankce Západu nebolí

Rusové na Krymu slaví výsledky referenda

Rusové na Krymu slaví výsledky referenda Zdroj: CTK

Západní sankce mají zatím nulový dopad na politiku Kremlu. Otázkou také je, nakolik se dotknout jedinců na černých listinách USA a Evropské unie. Není totiž jasné, zda mají mimo Rusko nějaký majetek.

Největší pozornost zatím vzbudili šéf ústavně-právního výboru horní komory ruského parlamentu Andrej Klišas a poslanec Státní dumy Leonid Sluckij. Figurují totiž na obou seznamech a opoziční lídr Alexej Navalnyj na internetu uvedl, že právě jich dvou by se zmražení majetku mohlo citelně dotknout.

„Jsem rád v této společnosti,“ komentoval Klišas své zařazení do soupisu osob, které nebudou moci vycestovat na Západ. Zdůraznil, že nemá žádný majetek v USA. Není ale jasné, jak je to s jeho evropským zázemím. List Vedomosti v roce 2012 informoval pouze o jeho domu ve Švýcarsku.

USA si posvítily také na poradce prezidenta Vladimira Putina, Vladislava Surkova. „V USA mě zajímá Tupac Shakur, Allen Ginsberg a Jackson Pollock. Nepotřebuji víza, abych se dostal k jejich výtvorům,“ podotkl Surkov. Účinnější by každopádně bylo zařadit ho na evropský seznam. Podle Guardianu totiž jeho bývalá žena žije v Londýně, kde má patrně i on nějaký majetek.

Kdyby se na unijní seznam dostala poslankyně Státní dumy Jelena Mizulinová, která je na americkém, nemohla by zřejmě navštěvovat svého syna. Její potomek totiž údajně žije v Belgii. EU však sankcionovala místopředsedu orgánu, Sergeje Železňaka. Před časem přiznal, že jedna jeho dcera studuje v Londýně a další dvě ve Švýcarsku. Popřel však, že by měl v Evropě i majetek.