Ruští lékaři povolili převoz Navalného do zahraničí. Berlín nevyloučil, že mohl byl otráven

Na kliniku v Omsku, kde je hospitalizován Alexej Navalnyj, dorazili specialisté z Německa.

Na kliniku v Omsku, kde je hospitalizován Alexej Navalnyj, dorazili specialisté z Německa. Zdroj: Reuters

Kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj.
Kritik Vladimira Putina Alexej Navalnyj.
Putinův kritik a ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj vyšel po 30 dnech z vězení (23.8.2019)
Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj opouští moskevské vězení. Tentokrát letos v srpnu...
Vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj byl podle dostupných informací otráven, leží v nemocnici v bezvědomí.
14
Fotogalerie

Zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného se stabilizoval a pacient může být letecky přepraven do Německa. Podle agentury Interfax to v pátek večer sdělili ošetřující lékaři ze sibiřského Omsku. Informaci podle agentury DPA potvrdila i Navalného mluvčí Kira Jarmyšová.

 

Podle Reuters zástupce lékařů oznámil, že nemocnice se rozhodla povolit letecký transport Navalného do Německa. Nemocnice podle něj může pomoci s přepravou pacienta na letiště, což by se mělo stát během několika hodin. „Na léčení v zahraničí by tak mohl být přepraven ještě dnes,“ řekl podle agentury TASS Anatolij Kaliničenko, zástupce hlavního lékaře nemocnice v Omsku.

Navalnyj není podle lékařů v ohrožení života, ale zůstává v umělém spánku, informoval dále podle agentury Reuters jeden z lékařů sibiřské nemocnice. Výrazná postava ruské opozice skončila v bezvědomí poté, co se jí ve čtvrtek při letu z Tomsku do Moskvy udělalo zle a letoun nouzově přistál v Omsku.

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové prozatím nevylučuje otravu jako možnou příčinu jeho zdravotního kolapsu, uvedl to mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Berlín pro Navalného vyslal v pátek ráno letecký speciál. Přicestovali s ním i němečtí lékaři, kteří podle mluvčího Kremlu dostali pozvání od ruských kolegů do Omsku na konzultace o Navalného léčbě.

Jejich ruští kolegové nejprve transport pacienta odmítali s ohledem na jeho zdravotní stav. V pátek večer ale změnili názor. Lidé z okolí Navalného vinili ruskou kliniku, že nemá zájem na jeho záchraně. „Jde jen o to zahladit zločin,“ řekla podle agentury DPA jeho mluvčí Jarmyšová. Ruští lékaři tvrdí, že v těle pacienta nenašli stopy jedu, ačkoli Jarmyšová se domnívá, že byl otráven.

Němečtí lékaři a experti, kteří přiletěli pro Navalného, už předtím konstatovali, že pacient je schopen transportu. Hovoří se o jeho hospitalizaci na berlínské klinice Charité.