Rýže z Fukušimy prošla radioaktivní kontrolou. Poprvé od 2011

Ilustrační foto (geneticky modifikovaná zlatá rýže)

Ilustrační foto (geneticky modifikovaná zlatá rýže) Zdroj: International Rice Research Institute, Flickr.com (CC BY 2.0)

Je čistá. Rýže vypěstovaná ve Fukušimě poprvé od jaderného neštěstí v roce 2011 prošla radioaktivní kontrolou. Úřady již zkontrolovaly téměř celou sklizeň rýže v regionu a žádný z testovaných vzorků nepřekročil limit radiace stanovený vládou, který činí nejvýše 100 becquerelů radioaktivního cesia na kilogram.

„Skutečnost, že množství rýže, která neprojde naší kontrolou, se v posledních třech letech neustále snižovalo, naznačuje, že podnikáme správné kroky,“ řekl agentuře Reuters úředník, který má na starosti dohled nad pěstováním rýže ve Fukušimě, Cuneaki Oonami.

V letech 2012 a 2013 neprošla kontrolou pouze nepatrná část produkce, která musela být zničena.

Jaderné neštěstí v elektrárně Fukušima, způsobené zemětřesením a cunami v březnu 2011, mělo největší dopad na zemědělce a rybáře v oblasti. Japonsko kvůli radiaci muselo pozastavit vývoz zemědělských produktů a ryb. Havárie byla největší jadernou katastrofu od dubna 1986, kdy explodovala elektrárna v ukrajinském Černobylu.

Obnovení dovozu

Od té doby sice země již zrušila vývozní omezení, opakované úniky radioaktivní vody z elektrárny ve Fukušimě však přiměly Jižní Koreu v roce 2013 zakázat dovoz z osmi regionů.

Soul nyní uvažuje o obnovení dovozu, a jihokorejští odborníci proto navštívili minulý měsíc jadernou elektrárnu ve Fukušimě a zařízení na testování radiace. Japonský úřad pro rybolov uvedl, že jihokorejští odborníci plánují další inspekci ještě tento měsíc.

Fukušimská katastrofa
Japonská tragédie.
Elektrárna ve Fukušimě
doplatila na to, že se po
zemětřesení a následném
úderu tsunami ocitla bez
přívodu elektřiny potřebné
k chlazení reaktorů.
Přívalová vlna totiž vyřadila
i záložní zdroje prouduJaponská tragédie. Elektrárna ve Fukušimě doplatila na to, že se po zemětřesení a následném úderu tsunami ocitla bez přívodu elektřiny potřebné k chlazení reaktorů. Přívalová vlna totiž vyřadila i záložní zdroje proudu | reutersSilné zemětřesení, jež Japonsko zasáhlo 11. března 2011, zvedlo vlnu cunami, která zabila více než 18 tisíc lidí. Voda se dostala i do elektrárny Fukušima a následný únik radioaktivity zamořil široké okolí. Statisíce lidí se ocitly bez střechy nad hlavou, kvůli zničení nebo zamoření byla odstavena řada továren a zemědělských farem. Následky přetrvávají i více než dva roky po katastrofě.

—————————————————–