Samoané disponují geny, které jim způsobují tloušťku

Samoané se dříve museli dlouho plavit mezi ostrovy, a tak potřebovali tělesné zásoby. Dnes je jim historická výhoda spíše na obtíž

Samoané se dříve museli dlouho plavit mezi ostrovy, a tak potřebovali tělesné zásoby. Dnes je jim historická výhoda spíše na obtíž Zdroj: Alamy Stock Photo

Obézní člověk, jenž svůj tělesných stav vysvětluje rčením „mám to v genech“, má pravdu. Pokud on nebo někdo z jeho předků pochází ze souostroví Samoa.

Genetici z University of Pittsburgh identifikovali genový pár, který u Samoanů způsobuje až čtyřicetiprocentní zvýšení rizika nadváhy a obezity. Pár se jmenuje CREBRF a jeho jediná kopie v DNA způsobí zvýšení indexu tělesné hmotnosti (BMI) až o 1,5 bodu.

V přepočtu to pro osobu, která by standardně vážila 83 kilogramů při výšce 1,75 metru, znamená 4,6 kilogramu „geny zaviněné“ váhy navíc.

Vědce šokovala intenzita, s níž se genový pár podepisuje na organismu. Ty dosud známé totiž zvyšují BMI jen o desetiny. Například nejznámější pár FTO přidává 0,4 bodu za každý genový pár, který se v DNA projeví.

Podle vědců se role CREBRF pojí s historickou potřebou obyvatel ostrovního národa vytvořit si tělesné zásoby na dlouhé plavby, které podnikali napříč Tichým oceánem. Dnes však vzhledem k naprosté změně životního stylu a zvýšenému příjmu kalorií v potravě působí epidemii. Osmdesát procent mužů a 91 procent žen ze Samoy trpí přinejmenším nadváhou.

Přečtěte si:

Výzkumníci zpracovávali genetické informace zhruba pěti tisícovek ostrovanů. Zajímavým zjištěním bylo i to, že byť gen vedl ke zvýšení hmotnosti jedince, nezvyšoval riziko cukrovky, která je v západním světě spojována právě s nadváhou či obezitou.

„Naopak, jedinci vybavení CREBRF měli významně nižší četnost výskytu diabetu,“ napsali vědci v časopisu Naultravysokým ture Genetics. Ať už má ale člověk jakoukoli genetickou výbavu, jedno by podle vědců měl mít na paměti vždy: zdravý životní styl předčí negativní vliv genů.

Index tělesné hmotnosti
Zkratkou BMI (body mass index) popisuje index sloužící jako indikátor podváhy, normální hmotnosti, nadváhy a obezity. Toto číslo umožňuje statistické porovnávání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou. Index se spočítá vydělením hmotnosti druhou mocninou výšky. Je to nejběžnější index, lékaři však pracují s řadou dalších.