Šance na uzavření brexitové dohody žije. Spojené státy trestají Turecko za nákup ruských zbraní

Hlavní vyjednávač za EU Michel Barnier věří, že dohoda s Velkou Británií o budoucích vztazích ještě není mrtvá. Je však nutné ji uzavřít ještě tento týden, jinak nelze zaručit její platnost bezprostředně po Novém roce.

Hlavní vyjednávač za EU Michel Barnier věří, že dohoda s Velkou Británií o budoucích vztazích ještě není mrtvá. Je však nutné ji uzavřít ještě tento týden, jinak nelze zaručit její platnost bezprostředně po Novém roce. Zdroj: e15.cz

Spojené státy uvalily hospodářské sankce na Turecko kvůli nákupu ruského vojenského systému, který Ankara uskutečnila v roce 2017. Navzdory varování USA začala tuto techniku letos testovat. Rusko i Turecko sankce odsoudily.
Joe Biden během projevu poté, co jej sbor volitelů potvrdil jako vítěze amerických prezidentských voleb.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Šestnáct dní do deadlinu

Hlavní vyjednávač za Evropskou unii v brexitových rozhovorech Michel Barnier v pondělí oznámil, že šance na uzavření dohody s Velkou Británií stále existuje. Vyjednávání se podle něj v posledních hodinách dokonce mírně posunula směrem k podpisu smlouvy. Některé zásadní rozpory nicméně zůstávají nevyřešeny. Pokud dohoda nebude uzavřena do konce tohoto týdne, nelze zaručit její platnost od začátku ledna. Už za 16 dní by tak obchodníky a dopravce čekalo zavedení hraničních kontrol, cel a kvót.   

Další sankce pro Ankaru

Spojené státy uvalí ekonomické sankce na Turecko. Oznámení přichází jen pár dní poté, co se ke stejnému kroku rozhodla také Evropská unie. Washingtonu vadí zejména turecký nákup ruského protiletadlového systému S-400, k němuž došlo již v roce 2017. Ankara jej letos na podzim začala testovat, navzdory varování USA a vedení NATO. Postihy se dotknou tureckého ředitelství obranného průmyslu, jeho šéfa a tří zaměstnanců. Rusko a Turecko americké rozhodnutí kritizovaly. Podle agentury Reuters mohou sankce poškodit turecké hospodářství, na které těžce dolehla koronakrize.         

Z trhů a burz 

Burzy uzavřely smíšeně, táhly je především technologie

Akciové trhy ve Spojených státech zahájily nový týden růstem, nakonec ale skončily převážně v poklesu. Index Dow Jones odepsal 0,62 procenta a širší S&P 500 0,44 procenta. Dařilo se však velkým technologickým společnostem, díky čemuž vzrostl index Nasdaq Composite, přesně o půl procenta. Zvedla se i cena ropy. Burzy v Evropě se na směru také neshodly. Zatímco třeba německý DAX zaznamenal nejlepší výsledek za poslední tři týdny a posílil o 0,83 procenta, britský FTSE 100 uzavřel obchodování ve ztrátě 0,23 procenta.       

Výrobce videoher EA kupuje rivala 

Americký vývojář počítačových her Electronic Arts (EA) přebírá za 1,2 miliardy dolarů, tedy asi 26 miliard korun, svého britského konkurenta – firmu Codemasters. Transakce bude dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. EA může díky tomu rozšířit své bohaté portfolio sportovních her. Codemasters stojí například za vývojem oblíbených herních značek Formula One a Dirt. O koupi společnosti mělo zájem rovněž americké studio Take-Two Interactive. Nabídlo ovšem méně peněz. Akcie EA včera zpevnily o 1,28 procenta na 137,54 dolaru za akcii.     

Tweet dne

„Dnes členové sboru volitelů odevzdali své hlasy pro prezidenta a viceprezidentku. A znovu, vláda práva, naše Ústava a vůle lidu zvítězily. Naše demokracie – potlačovaná, testovaná, a ohrožovaná – prokázala svou odolnost, pravdivost a sílu.“ 

Sbor volitelů v noci na dnešek podle očekávání zvolil novým prezidentem USA demokrata Joea Bidena. Ten mimo jiné vyzval současnou hlavu Spojených států Donalda Trumpa, aby konečně akceptoval svoji volební porážku, což se dosud nestalo.  

Stane se dnes

  • Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v Bruselu setká s eurokomisaři. 
  • Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zveřejní pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu s ropou.
  • Evropská komise odpoledne představí návrh normy o digitálních službách, která má zřetelněji vymezit odpovědnost provozovatelů sociálních sítí za obsah příspěvků.
  • Spojené státy zveřejní vývoj své průmyslové výroby za listopad.