Šanghaj otevřela zónu volného obchodu, poslouží jako inkubátor reforem

Šanghajská čtvrť Pchu-tung, centrum nové zóny volného obchodu

Šanghajská čtvrť Pchu-tung, centrum nové zóny volného obchodu Zdroj: CC BY 3.0: Pierre Selim - Wikimedia Commons

Čína dnes v Šanghaji oficiálně otevřela novou zónu volného obchodu. Ta se má stát laboratoří reforem, které druhá největší ekonomika světa chystá a zároveň i potřebuje. Zóna se rozprostírá na takřka 29 kilometrech čtverečních. Podle státních médií už Peking vydal povolení 25 čínským a zahraničním podnikům, které mohou v sektoru působit.

V zóně volného obchodu se připravují také experimenty s konvertibilitou čínského jüanu, kdy by měl úrokové sazby určovat trh, tedy nikoliv státní úřady. Právě výjimečné hospodářské postavení zóny má umožnit ověření reforem, než je vláda zavede i ve zbytku země.

Agentura Nová Čína připomněla, že čínská vláda se v zóně chystá zavést rozsáhlé tržní reformy. Peking o tom záměru informoval již dříve, termín zavádění reforem ale neupřesnil. Neočekává se, že by ke změnám došlo ještě letos.

Podle agentury Reuters, která cituje nejmenovaného šanghajského představitele, budou v zóně platit zjednodušené podmínky pro zahraniční investice. Z toho by měli těžit nejen zahraniční a čínské firmy, ale také samotní Číňané.

Zahraniční média v souvislosti s otevřením zvláštního hospodářského prostoru informovala, že kromě ekonomických či kulturních svobod bude v oblasti rozsáhle omezena cenzura internetu. Vládní zpráva se o tom ale nezmiňuje, pouze uvádí, že tam bude možné nabízet zahraničním společnostem „specializované telekomunikační služby“.

Vybrané reformy, které chce Čína testovat
Bankovnictví Soukromí investoři smějí zakládat banky s účastí zahraničního kapitálu
Zdravotnictví V zóně mohou působit zahraniční zdravotní pojišťovny a lékařská zařízení
Doprava Zahraniční společnosti mohou získat většinu v čínských rejdařských společnostech. Zahraniční firmy mohou zakládat přepravní společnosti bez účasti čínského kapitálu
Turistika Čínské cestovní kanceláře se zahraniční účastí budou moci nabízet zájezdy do celého světa s výjimkou Tchaj-wanu
Investice V zóně mohou působit investiční společnosti s účastí zahraničního kapitálu

Nová zóna volného obchodu v Šanghaji zahrnuje mimo jiné přístav, letiště Pchu-tung a celní skladiště. Šanghajské úřady mají v úmyslu zónu v budoucnu rozšířit na celou čtvrť Pchu-tung.

Ve šlépějích Šanghaje by se ráda vydala i další čínská města. Jihočínský Kuang-tung a Tchien-ťin na východě země se k tomu už snaží od vlády získat souhlas.