Sanitky po útoku v Nice nestíhaly odvážet raněné, z hotelů jsou ošetřovny

Promenáda v Nice

Promenáda v Nice Zdroj: ctk

následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
následky útoku v Nice
Útok ve francouzském Nice: nákladní auto, které najelo do davu lidí.
16
Fotogalerie
Rodinná atmosféra na pobřežní promenádě jihofrancouzského městě Nice se podle svědků změnila v chaos ve chvíli, kdy do lidí začalo najíždět bílé nákladní auto, pod jehož koly umírali dospělí i děti. Lidé zběsile prchali ve snaze zachránit si holý život. Desítky z nich byly zraněny, zatímco se místní hotel změnil v improvizovanou ošetřovnu.

Lidé sledující ohňostroj k výročí Dne pádu Bastily zprvu nevěděli, zda jsou výkřiky a utíkající skupina lidí jen žertem, anebo jde o vážnou hrozbu. Na útěk se řada z nich dala až ve chvíli, kdy spatřili náklaďák. O pozadí masakru stále není zcela jasno. Svědci, většinou bezejmenní, vypovídají o hororových scénách. Jeden z nich řekl, že kamion se davem lidí valil jako koule mezi kuželkami.

„Byla to rodinná událost, byla tam nemluvňata, děti a jen sledovat ty lidi, jak táhli své děti, když prchali ulicí, bylo neuvěřitelné,“ řekl zpravodaji BBC Kanaďan Ramiro Mora, jenž byl mezi těmi, kteří útok přečkali bez zranění.

Další desítky lidí takové štěstí neměly. Nejméně 84 účastníků oslav zemřelo, více než stovka byla zraněna, z toho 18 kriticky. Kdo mohl, ten z ulice utekl. Po chvíli tam zůstaly jen desítky bezvládných těl.

Sanitky podle svědků nestíhaly odvážet zraněné do nemocnic, a tak se zranění shromažďovali a byli ošetřováni v improvizovaných zařízeních podél promenády. Jedno z nich vzniklo podle twitteru novináře Albana Mikoczyho v hotelu Negresco.

Francouzský socialistický poslanec Christophe Premat, který byl na oslavách v Nice se svou rodinou, BBC řekl, že se útoku vyhnul jen díky své ženě, která se při cestě domů chtěla zastavit v kavárně.

Nastalému krveprolití byl očitým svědkem také novinář listu Nice-Matin Damien Allemand. Ten řekl, že byl na nábřeží a že se po skončeném ohňostroji spolu s ostatními chystal k odchodu, když zaslechl hluk a výkřiky.

Přečtěte si o reakci českého prezidenta:

„O setinu vteřiny později se šílenou rychlostí přihnal obrovský bílý náklaďák, který měnil směr tak, aby pokosil co největší počet lidí,“ řekl Allemand. „Viděl jsem těla, jak podél cesty létala vzduchem jako kuželky. Slyšel jsem zvuky a křik, na které nikdy nezapomenu,“ dodal.

Zveřejněná videa ukazují, jak se lidé, z nichž jeden či dva tlačili kočárek, snaží z místa řádění útočníka utéct. Na dalších záběrech jsou zase po zemi rozesetá bezvládná a nepřirozeně prolomená těla, mnohá z nich v kalužích krve.

„Pomozte mé matce, prosím!“ křičel jeden z přeživších na videu popsaném agenturou AP, na kterém je na cestě patrné převrácené růžové dívčí kolo.

„Musel jsem si chránit tvář, aby se vyhnul zásahu troskami,“ popsal útok agentuře AFP Robert Holloway. Viděl, jak kamion kosí lidi, zatímco okolo vládl chaos. „Byl ode mne stovku metrů a měl jsem jen pár vteřin, abych uprchl,“ řekl.

Mnoho svědků popsalo, že před kamionem lidé skákali z promenády na pláž, aby se zachránili. „Stovky lidí prchaly do bezpečí, byly tam děti, tlačenice, šlapali po nich,“ popsala sedmatřicetiletá Marie. Vládl zmatek, byl slyšet veliký křik, aniž se vědělo, co se vlastně děje, vylíčila okamžiky hrůzy Emily Watkinsová z Austrálie.

Svědek jménem Nader řekl stanici BFMTV, že viděl celé dění od začátku do konce. Zprvu mu připadalo, že řidič ztratil kontrolu nad nákladním vozem. „Byl jsem na ulici, zastavil se přede mnou poté, co rozdrtil hodně lidí,“ řekl. Řidič pak podle něj vytáhl zbraň a začal střílet po policii. “(Policisté) ho zastřelili, hlava mu vyčnívala z okénka,“ dodal.

Bílý kamion, jehož řidič byl zabit, stál podle AFP ještě několik hodin po útoku před luxusním hotelovým komplexem Palais de la Méditerranée s proděravěnými pneumatikami a prostřílenými dveřmi spolujezdce.

Facebook krátce po útoku aktivoval systém Safety Check, který má uživatelům nacházejícím se v Nice umožnit, aby informovali své přátele o tom, že jsou v bezpečí. Systém byl použit už dříve při teroristických útocích v Paříži či během přírodních katastrof.

Pomocí facebooku jedna z uživatelek hledala ztracené batole. „Ztratilo se nám osmiměsíční dítě. Přátele v Nice, pokud jste ho viděli, pokud jste tam byli a pokud jste ho vzali, prosím, kontaktujte mě,“ napsala.

Později zprávu aktualizovala, že se díky jisté ženě podařilo batole najít. BBC poznamenala, že nemůže ověřit, zda je událost skutečná, její šíření nicméně uživatelé internetu používají jako světlý moment v tragickém dni.