„Satan Sarkozy“, reagují turecké noviny na zákon o genocidě

Francouzští Turci protestují proti kriminalizaci popírání genocidy Arménů

Francouzští Turci protestují proti kriminalizaci popírání genocidy Arménů Zdroj: ctk/ap

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan ostře kritizoval Paříž za přijetí zákona o genocidě. Normu, podle které bude za popírání vyvražďování Arménů Turky možné strávit až rok ve vězení, označil za rasistickou. Ministerský předseda zemi pohrozil odvetou, stále prý ale doufá, že Francouzi své chyby napraví. Turecké noviny zaujaly vůči Francii ještě nepřátelštější postoj. „Hanba ti Francie!“, „Satan Sarkozy“, psaly ve svých titulcích.

Bouři vyvolalo už prosincové schválení úpravy dolní komorou parlamentu. Ankara kvůli tomu mimo jiné přerušila s Paříží vojenskou spolupráci. V noci na úterý prošel zákon Senátem a nyní ho už musí podepsat jen prezident Nicolas Sarkozy, což je považované za formalitu.

„Nedovolíme nikomu, aby získal politický prospěch na úkor Turecka,“ pohrozil Erdogan s narážkou na to, že se Sarkozy před prezidentskými volbami pokouší získat hlasy zhruba půl milionu Arménů, žijících ve Francii. Podotkl ale, že o konkrétních opatřeních rozhodne na základě dalšího vývoje.

Zatím není jasné, jaké kroky by Ankara mohla podniknout. Turecké noviny ovšem spekulují o možném omezení diplomatických vztahů. Zmiňují i případné uzavření tureckého vzdušného prostoru a vod pro francouzská letadla a lodě. Francouzské firmy by navíc mohly přijít o státní zakázky, například v oblasti obrany nebo energetiky.

Jerevan tvrdí, že během deportací Arménů v období první světové války zahynulo až 1,5 milionu lidí. Více než dvacítka zemí uznala, že šlo o genocidu.

Předseda Evropské komise José Barroso v minulosti odmítl, že by připuštění systematického vyvražďování Arménů Tureckem mělo být podmínkou pro jeho vstup do EU. Dodal, že Ankara o takové věci musí rozhodnout dobrovolně.

Obchodní partneři

Francie je pro Turecko významným exportním trhem, zároveň je jedním z největších dovozců do Turecka. Jejich vzájemný obchod dosáhl v prvních deseti měsících minulého roku 13,5 miliardy dolarů. V roce 2010 působilo v Turecku na 350 francouzských firem, navštívit ho přijelo téměř milion francouzských turistů. Ve Francii naopak žije více než půl milionu Turků.