Saúdové musí sahat do devizových rezerv, tratí na ceně ropy i dění v Jemenu

Technika určená k intervenci v Jemenu

Technika určená k intervenci v Jemenu Zdroj: reuters

Obsah trezorů v saúdské centrální bance se od začátku roku viditelně ztenčil. Pouštní království utrácí své devizové rezervy rekordním tempem. Štědrost nového krále a intervence v Jemenu zatlačily saúdské finance – už takhle ve špatné kondici kvůli poklesu cen ropy – ještě více ke zdi.

Jen za únor a březen utratila tamní centrální banka 36 miliard dolarů, zhruba pět procent ze svých celkových devizových rezerv. Ukazují to data zveřejněná na sklonku minulého týdne.

Propad rezerv saúdské centrální banky byl zčásti zapříčiněn rozhodnutím nového krále Salmána obdarovat penzisty a státní zaměstnance dvouměsíčním bonusem na oslavu jeho lednového nástupu na trůn království, které je největším světovým vývozcem ropy.

Jen za únor a březen utratila saúdskoarabská centrální banka 36 miliard dolarů, zhruba pět procent ze svých celkových devizových rezerv

První měsíce Salmánovy vlády byly také ve znamení eskalace rivality s Íránem, především ohledně náletů na cíle v sousedním Jemenu. Saúdská Arábie čelí rovněž rostoucím bezpečnostním rizikům na svém vlastním území. Náklady na zbrojení zaznamenaly v uplynulém roce prudký nárůst. Osmačtyřicetiprocentní pokles cen ropy vloni přiměl vládu k rozpouštění devizových rezerv a nabírání úvěrů od domácích bank, aby mohla udržet výdaje na platy a investice.

„Letošní rok bude ve smyslu propadu rezerv historický,“ uvedla pro Bloomberg Monica Maliková, hlavní ekonomka Abu Dhabi Commercial Bank. „I kdyby se cena ropy příští rok stabilizovala na 70 až 80 dolarech za barel, bude muset Saúdská Arábie přistoupit ke zracionalizování svých výdajů, pokud chce zabránit ještě větším fiskálním problémům.“

Úkol stabilizovat saúdskou ekonomiku nyní připadá na novou generaci princů včetně Salmánova syna Muhammada bin Salmána, který je nyní druhým v pořadí čekatelů na trůn a zároveň vede nově vytvořenou ekonomickou radu.

Vývoj cen na trhu s ropou dává v současnosti Saúdům, jejichž vláda získává 90 procent příjmů z ropy, čas a prostor. Černé zlato od začátku roku podražilo o téměř 16 procent na 66,5 dolaru za barel.