Saúdové varují před dopadem zákona, který je umožňuje žalovat kvůli 11. září. Kongres už zvažuje revizi

World Trade Center po nárazu letadel (11. září 2001)

World Trade Center po nárazu letadel (11. září 2001) Zdroj: Robert J. Fisch, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

výročí 11. září
Trosky Světového obchodního centra
Památník na místě Světového obchodního centra
Památník obětí 11. září
Reakce George W. Bushe na události 11. září
14
Fotogalerie

Zákon umožňující pozůstalým po obětech teroristických útoků žalovat Rijád kvůli možné podpoře atentátníků z 11. září 2001 zřejmě čekají změny. Krátce poté, co Kongres přehlasoval veto prezidenta Obamy vystavené tomuto zákonu, už republikáni uvažují o jeho úpravě. Varují před nepředvídatelnými důsledky, jež by mohla legislativa mít. Stejnými slovy předtím zákon odsoudila Saúdská Arábie.

Rijád varuje před bezprecedentním narušením principu státní imunity, jež chrání jednotlivé země před žalobami v jiných jurisdikcích.

"Eroze státní imunity bude mít negativní dopad na všechny země, včetně Spojených států," uvedlo saúdské ministerstvo zahraničí. Spekuluje se navíc, že Saúdská Arábie by mohla omezit diplomatické styky s Washingtonem nebo zastavit investice v USA.

Na možné důsledky zákona upozorňuje také šéf CIA John Brennan. „Žádná jiná země nemůže narušením principu státní imunity ztratit více než Spojené státy. A jen málo jiných institucí by čelilo většímu riziku než CIA,“ dodal podle agentury Bloomberg Brennan.

Tyto dopady si uvědomují i členové obou komor amerického Kongresu. O revizi zákona hovoří jak představitel senátní většiny Mitch McConnell, tak předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. „Myslím, že úprava stojí za úvahu,“ uvedl podle agentury Reuters McConnell.

Předseda senátní komise pro zahraniční vztahy Bob Corker uvedl, že jako možná změna se přinejmenším nabízí omezení platnosti legislativy jen na útoky z 11. září. Přijatá legislativa jinak umožňuje obecně žalovat kteroukoliv zemi za napomáhání pachatelů teroristických útoků, provedených na americké půdě.

Republikánští politici, kteří zákon protlačili i přes Obamovo veto, obviňují amerického prezidenta za to, že s nimi legislativu dostatečně nekonzultoval. Podle agentury Reuters by nicméně žaloba ze strany pozůstalých po obětech 11. září neměla velkou šanci na úspěch. Žalující strana by musela dokázat, že saúdská vláda atentátníky cíleně materiálně podporovala.

Nestačí tedy hnát Saúdskou Arábii (či jiné státy) k zodpovědnosti „jen“ za to, že před jejich činností přivírala oči. „Může se tak nakonec stát, že po letech soudních sporů zjistíme, že spojení mezi vládou a teroristy není dostatečně silné,“ uvádí podle Reuters profesor práva Curtis Bradley. Právě k podobnému verdiktu v případě Saúdů a atentátníků z 11. září již dříve došla vyšetřovací komise Kongresu.

Podle jejích závěrů „nebylo prokázáno, že by saúdská vláda jakožto instituce či vysoce postavení státní představitelé poskytli podporu plánovaným útokům z 11. září.“ List New York Times však připomíná , že taková formulace nevylučuje, že by na atentátníky nemohli být napojeni třeba někteří níže postavení představitelé režimu. Předchozí vyšetřování ostatně přineslo takových možných spojení hned několik.

FBI například naznačila kontakty mezi saúdským konzulárním úředníkem Fahadem al-Thumarim se dvěma z atentátníků, údajný pracovník rozvědky Saúdské Arábie Omar al-Bayoumi jim měl pomoci s ubytováním v San Diegu.

Další vyšetřování však tyto vazby neprokázalo. Podle některých členů takzvané Komise pro 11. září, konkrétně pak senátora Boba Kerreyho, ovšem neprobíhalo důsledně. Stejný názor vyjádřil dokonce i její předseda Thomas Kean, podle nějž bylo vyšetřování vládou odsouzeno k neúspěchu již předem.