Schäuble: Atény zcela zničily důvěru v eurozóně, odmítaly plnit závazky

německý ministr financí Wolfgang Schäuble

německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk/AP

Dveře k rozhovorům s Řeckem zůstávají stále otevřené, řekla ve Spolkovém sněmu německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní však nelze hledat kompromis za každou cenu a výsledkem jednání musí být, aby Evropská unie z krize vyšla silnější. Podle Merkelové poslední nabídka eurozóny už není na stole, protože se vztahovala k druhému záchrannému balíčku, jehož platnost vypršela. Tsiprasovu vládu ostře zkritizoval německý ministr financí Wolfgang Schäuble, podle něj zničila důvěru v eurozóně.

„Stále opakuji: Dveře k rozhovorům s řeckou vládou vždy byly otevřené a otevřené zůstávají. To jsme dlužni lidem i Evropě,“ řekla Merkelová.

„K realitě ale patří také to, že jsme zažili, jak Řecko jednostranně ukončilo rozhovory o úspěšném uzavření druhého záchranného balíčku. Zažili jsme, že Řecko nedostálo svému závazku zaplatit včas Mezinárodnímu měnovému fondu,“ připomněla.

Podle Merkelové je třeba, aby při jednáních všechny země hledaly kompromis. „Kompromis může být přijat jen tehdy, kdy výhody převáží nad nevýhodami. Jinak já ani německá vláda kompromis nepřijmeme,“ řekla kancléřka. „Dobrý Evropan není ten, kdo hledá dohodu za každou cenu. Dobrý Evropan je podle mě ten, kdo dodržuje evropské smlouvy a národní právo a tímto způsobem pomáhá, že stabilita eurozóny není poškozována,“ uvedla.

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel prohlásil, že EU vyšla Řecku při řešení finanční krize vstříc mnohem víc než ostatním státům, které se dostaly do problémů, Aténám to ale nestačilo. „Každý má právo na pomoc a podporu, ale každý se také musí postarat o to, že na ni nebude odkázán napořád,“ řekl Gabriel.

„Kdybychom Řecku plně vyhověli a dali jim peníze bez jakýchkoli podmínek, byl by to začátek transferové unie, protože by totéž chtěly všechny ostatní státy. Nakonec by to Evropu přetížilo a hospodářské podmínky by byly všude horší než teď,“ řekl. Podle něj by navíc takový krok posílil nacionalistické strany, které se vymezují proti EU.

„Evropská komise i euroskupina jsou připraveny Řecku pomoct,“ řekl před poslanci ministr financí Wolfgang Schäuble. „Nejprve se však Řecko musí rozhodnout, co chce, a pak se musí seriózně hledat řešení, které bude fungovat. Jinak bychom zničili důvěryhodnost evropského projektu,“ doplnil.

Ministr financí také ostře kritizoval řeckou vládu, která podle něj zcela zničila důvěru v eurozóně a odmítala plnit své závazky. „Měnová unie, v níž jeden z partnerů říká, že nebude nic dělat a že nebude dodržovat dohody, nemůže fungovat,“ řekl Schäuble.

Euro prý nezanikne

Podle Merkelové vyžaduje překonání řecké krize hodně času, eurozóna je ale na ni teď lépe připravena než v minulosti. „Díky reformní politice jsme nyní silnější než před pěti lety. Dnes se 18 zemí eurozóny nemusí obávat ekonomické katastrofy, protože se Řecko dostalo do problémů,“ řekla kancléřka.

Gabriel vyjádřil přesvědčení, že vývoj v Řecku nezpůsobí zánik eura. „Cokoli přinese tento týden, ať udělají řečtí politici jakýkoli obrat, ať bude výsledek referenda (o návrhu věřitelů) jakýkoli, jsem si jist, že najdeme řešení. Ani Evropa, ani euro tím nejsou ohroženy. Euro je stabilní měnou a tou i zůstane,“ řekl.

Merkelová také zdůraznila, že Německo má zájem na vyřešení problémů. „Německu se bude dařit dobře jen tehdy, když se bude dařit dobře Evropě,“ řekla.

Vystoupení vládních politiků ostře kritizovala parlamentní opozice. Postkomunistická Levice obvinila vládu, že se snaží vnucovat všem evropským zemím „ultrakonzervativní politiku“. Podle Zelených německý kabinet zamlčuje občanům, že se Řecko bez restrukturalizace dluhů z krize nikdy nedostane.