Schäuble: Světovou ekonomiku čeká sedm hubených let

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v projevu na setkání laureátů Nobelovy ceny ve švýcarském St. Gallenu v sobotu prohlásil, že globální ekonomiku zřejmě čeká sedm hubených let. Informovala o tom agentura Reuters. Podle šéfa německé státní pokladny k pomalejšímu růstu v nejbližším období povede fiskální konsolidace, která je podle něj nutná. Někteří ekonomové ale pozitivní vliv úsporných opatření zpochybňují.

Podle Schäubleho může trvat roky, než úspory ponesou své ovoce. „Můžeme zažít sedm hubených let ve světové ekonomice,“ řekl Schäuble a poukázal na „vztah mezi krátkodobými bolestnými opatřeními a dlouhodobým ziskem“.

Německý ministr financí také zdůraznil nutnost užší spolupráce v oblasti hospodářské politiky v Evropě pro zajištění dlouhodobého růstu.

„Zásadní je okamžitá fiskální konsolidace a strukturální reformy v Itálii, ve Španělsku a Řecku,“ uvedl Schäuble.

Německo je podle něj připraveno v Evropě určovat směr, i když pro některé iniciativy zprvu nebude v Evropě širší konsensus. Zmínil například plán na daň z finančních transakcí nebo zákaz tzv. obchodů nakrátko.

Přední ekonomové varují před přílišným utahováním opasků

Proti evropské strategii bojovat s dluhovou krizí jedním úsporným balíčkem za druhým se neprotestuje pouze v ulicích Atén nebo Madridu. Ani někteří odborníci neskrývají svou kritiku. Varování zněla i na setkání předních ekonomů poctěných Nobelovou cenou, kterého se Schäuble účastnil.

Hlavní výtka je jednoduchá – úsporná opatření brzdí ekonomický růst. „Sázka na úsporná opatření se zkouší znova a znova,“ řekl laureát z roku 2001 Joseph Stiglitz s odkazem na velkou hospodářskou depresi ve Spojených státech v roce 1929 nebo krize v Argentině a Asii.

„Téměř ve všech případech je ale pak scénář stejný. Ekonomika jde z poklesu do recese a z recese do deprese. Proč to teď dobrovolně dělají evropské státy, nechápu,“ dodal Stiglitz.

Další z držitelů Nobelovy ceny Eric Maskin se Stiglitzem souhlasí. „Úsporná opatření situaci pouze zhoršují,“ řekl. Většina předních ekonomů přesto vyjádřila naději, že se Evropě podaří s hospodářskými problémy dříve nebo později vyrovnat. „Evropa musí hlavně ozdravit svůj finanční systém. Věřím, že to lze udělat v průběhu příštích dvou let,“ podotkl Robert Mundell, laureát Nobelovy ceny z roku 1999.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.