Schodky v EU klesly, jih ale dál dělá starosti. Česko je ve středu pelotonu

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Rozpočtový deficit zemí Evropské unie loni klesl v průměru na 4 procenta HDP, v zemích eurozóny se snížil na 3,7 procenta HDP. O rok dříve schodek v EU činil 4,4 procenta a v zemích eura 4,2 procenta HDP. Přesto čísla Eurostatu nevzbuzují jen optimismus, rozdíly mezi zeměmi jsou totiž velké. Mírného přebytku, 0,2 procenta HDP, jako jediné dosáhlo Německo. Jih Evropy dál hospodaří s vysokými deficity. Český rozpočtový deficit loni stoupl na 4,4 procenta ze 3,3 procenta v roce 2011.

Od finanční krize eurozóna v omezování deficitů bez pochyby pokročila: v roce 2009 její průměrný schodek dosahoval 6,4 procenta HDP, letošní čísla jsou lepší 2,7 procentního bodu.

Jenže v některých zemích se škrty spojily s recesí a tempo úspor nedosahuje původních očekávání. Ze čtyř zemí, které do konce roku 2012 požádaly o mezinárodní finanční pomoc, se relativně podle plánu daří ozdravovat veřejné finance pouze Irsku. Španělsko i Portugalsko meziročně zvýšilo jak schodek rozpočtu, tak výši státního dluhu. Deficit španělského rozpočtu loni dosáhl 10,6 procenta, předloni to bylo 9,4 procenta. Portugalský schodek stoupl ze 4,4 procenta na 6,4 procenta.

„Portugalsko je po Řecku a Itálii třetí nejzadluženější zemí Unie. Zmíněná druhá Itálie se 127 procenty zadlužení pozitivně rovněž nevyznívá. Největšími dluhovými skokany za rok 2012 jsou Portugalsko (+15,3 procentního bodu), Španělsko (+14,9 p.b.) a Kypr (+14,7 p.b.),” rozvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Řecký deficit stoupl o 0,5 procentního bodu na 10 procent. Zatím se neplní ani plán restrukturalizace řeckého dluhu, který po svém dosavadním rekordu 170 procent HDP v roce 2011 loni klesl jen na 157 procent. Irsku se naopak podařilo snížit schodek na 7,6 procent z 13,4 procenta o rok dříve.

Český schodek významně ovlivnily církevní restituce

Nad klíčovou tříprocentní hranicí se loni pohybovaly deficity dalších 17 zemí EU, včetně Francie (4,8 procenta), Slovenska (4,3 procenta) a Česka (4,4 procenta).

„Česko není ani na jedné straně extrému. S výsledky rozpočtů se na první pohled chlubit sice nemůže, ale když vezmeme v úvahu vliv církevních restitucí, jsme na 2,5 procenta HDP, což je podstatně lepší výsledek a dělili bychom se s Rakouskem o deváté nejlepší místo,“ uvedl Dufek.

Český státní dluh se zvýšil o pět procentních bodů na 45,8 procenta HDP. To je však stále poloviční úroveň proti eurozóně, kde poměr dluhu k výkonu ekonomiky vzrostl o 3,3 bodu na 90,6 procenta. „Při pohledu na vývoj dluhu až tak spokojeni být nemusíme. Za poslední rok se zvýšil v poměru k HDP o pět procentních bodů na téměř 46 procent, a je tak skoro dvojnásobný ve srovnání s rokem 2001,“ dodal Dufek.

Rozpočtové bilance v poměru k HDP

Rozpočtové bilance v poměru k HDPRozpočtové bilance v poměru k HDP | EurostatZdroj: Eurostat

Komise řeší hlavně schodky velkých ekonomik Španělska a Francie

Deficity podle metodiky Eurostatu jsou někdy vyšší než výpočty národních vlád. Platí to například o Španělsku, jehož vláda uvádí za loňský rok schodek sedmi procent. Eurostat do svých údajů zahrnul i výdaje vyčleněné na podporu finančního sektoru včetně rekapitalizace bank.