Schůzka G20 v Moskvě má být ve znamení kritiky Japonska

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: velkomesta24.cz

V Moskvě sešla skupina G20, tedy ministři financí a centrální bankéři z dvaceti ekonomicky nejsilnějších států, kteří zastupují více než 90 procent světového hrubého domácího produktu. Jedním z hlavních témat schůzky je expanzivní japonská měnová politika.

Japonská centrální banka tiskne peníze, aby zvrátila v současnosti probíhající deflaci a pokusila se tak stimulovat ekonomiku. To se nelíbí zahraničním investorům, kteří s oslabujícím jenem (japonská měna), ztrácí v Japonsku peníze. Investoři se proto před schůzkou G20 zbavovali jak akcií exportérů, tak například akcií bank a dalších finančních institucí.

Japonskou centrální banku navíc čeká v nejbližší době změna na jejím nejvyšším postu. Současného guvernéra Masaakiho Širakawy v nejbližších dnech nahradí někdo jiný. Podle agentury Reuters to bude pravděpodobně Toširo Muto. Evropští zástupci kritizují Japonsko za tištění peněz, jelikož tím poškozuje kurz jenu s ostatními měnami. Směné kurzy měn jsou podle současné dohody od sedmdesátých let určovány tržně, v případě státních intervencí však někdy dochází k pokřivení tohoto principu..

Manipulace bankéřů

Japonci ale nejsou jediní, kteří s kurzem manipulují. Francie nedávno navrhla, aby se Eurozóna dohodla na tom, jaký kurz Eura k ostatním měnám je pro ní nejvýhodnější. Slabá měna totiž pomáhá tuzemským exportérům. Německo a Evropská centrální banka, ale zasahování do směného kurzů Eura odmítá. Guvernér Evropské centrální banky, Mario Draghi, řekl dnes agentuře Reuters, že rozhovory G20 ohledně směných kurzů byly zatím „nevhodné, nepodnětné a plné sebeobhajování“.

Experti i finanční trhy se obávají měnové války, která by mohla, pokud se situace ještě vyostří mezi zeměmi vypuknout. Na poslední schůzi G20, v listopadu minulého roku se sice země dohodly, že se všechny zdrží devaluace vlastní měny, jak tomu však bude po současné schůzi není úplně jasné. „Jak pokračují jednání v Moskvě, rýsují se bojové linie – a není to G6 proti Japonsku, ale spíš G7 proti G13“, napsala francouzská banka Societe Generale.

Pokud by k umělému znehodnocování většího množství měn skutečně došlo, nebyla by to ve výsledku dobrá zpráva pro nikoho. Kapitál by ztrácel na hodnotě a v zúčastěných zemích by se zvýšila inflace. „Pokud bychom skutečně vstoupili do měnové války, jenom bychom zvýšili nestabilitu trhů, minimální hodnotu očekávaného zisku, při které by investoři kupovali riziková aktiva a nikdo by nakonec nezvítězil“ řekl na schůzce guvernér mexické centrální banky Agustin Carstens.

David Klimeš: Příliš silné slabé euro

Euro hledá generála do měnové války