Schyluje se k mezinárodnímu šetření útoku na nemocnici v Kunduzu

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu po bombardování patrně americkými letouny

Nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu po bombardování patrně americkými letouny Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise (IHFFC) byla oficiálně požádána, aby vyšetřila americký nálet na nemocnici humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) v afghánském městě Kunduz z 3. října. Jedná se o první krok nutný k zahájení nezávislého vyšetřování útoku, sdělila Míla Janišová z pražské kanceláře Lékařů bez hranic. IHFFC podle Janišové nyní čeká na souhlas vlád Afghánistánu a USA, aby mohla s vyšetřováním začít.

Strategicky významné město Kunduz s 300 tisíci obyvateli obsadil koncem září Taliban. Po třech dnech afghánská armáda získala město zpět do svých rukou, bojovníci Talibanu ale v některých částech Kunduzu zůstali a pokračovali v bojích. Afghánská armáda požádala o pomoc USA a při následné vzdušné operaci byla zasažena nemocnice MSF. Velitel zahraničních sil v Afghánistánu John Campbell prohlásil, že nemocnice byla zasažena omylem a že USA by nikdy záměrně na zdravotnické zařízení neútočily. Lékaři bez hranic ale v omyl nevěří.

Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise se sídlem ve Švýcarsku byla aktivována na žádost blíže neupřesněného státu, uvedli Lékaři bez hranic. MSF již dříve prohlásili, že se nemohou spolehnout jen na probíhající interní vyšetřování vedené stranami konfliktu a vyzvali k nezávislému vyšetřování vedenému komisí IHFFC.

Obdrželi jsme omluvy a vyjádření soustrasti, to ale nestačí

„Obdrželi jsme omluvy a vyjádření soustrasti, to ale nestačí. Stále netušíme, proč byla dobře známá nemocnice plná pacientů více než hodinu opakovaně bombardována,“ prohlásila mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic Joanne Liuová. „Potřebujeme vědět, jestli se pravidla války změnila - nejde jen o Kunduz, ale o bezpečnost našich týmů v nemocnicích na frontových liniích na celém světě,“ dodala Liuová.

Nálety amerického letectva zničily hlavní budovu úrazového centra v Kunduzu, nemocnice Lékařů bez hranic proto teď není funkční. Desetitisíce lidí ve městě poničeném týdny intenzivních bojů kvůli tomu nemají přístup k pohotovostní a chirurgické péči, napsali Lékaři bez hranic ve svém prohlášení.

Komisi IHFFC ustanovily Dodatkové protokoly Ženevských úmluv. Je to jediný stálý orgán vytvořený proto, aby vyšetřoval porušení mezinárodního humanitárního práva. IHFFC zaslala vládám USA a Afghánistánu dopisy, v nichž oficiálně nabízí své služby. Nyní čeká na odpověď.