Šéf japonské centrální banky: Inspirujme se Petrem Panem

Haruhiko Kuroda

Haruhiko Kuroda Zdroj: Akira Kouchiyama, CC BY-SA 2.0, wikimedia

Petr Pan uměl létat, protože věřil, že to dokáže. Stejně by měla k boji s deflací přistoupit japonská centrální banka a vláda. Alespoň si to myslí guvernér Bank of Japan Haruhiko Kuroda. „Věřím, že většina z vás zná příběh o Petru Panovi, který řekl, že ve chvíli, kdy zapochybujete o tom, že umíte létat, tuto schopnost ztratíte,“ uvedl před Kuroda ve své zahajovací řeči na dvoudenní konferenci o monetární politice.

„Ano, musíme v boji s klesajícími cenami zaujmout pozitivní přístup. Vždy, když byly centrální banky konfrontovány s problémy, se jim je povedlo překonat za pomoci nových řešení,“ narazil Kuroda na skutečnost, že současná rozvolněná politika japonské centrální banky a tištění nových jenů je vskutku nekonvenčním a v minulosti nepoužitým řešením.

Kurodovo přirovnání měnové politiky k pohádkové postavě je dalším ze série těžko pochopitelných analogií, se kterými nejvyšší představitel japonské centrální banky obdařuje veřejnost a média. Guvernér již dříve svoji měnovou politiku přirovnal k raketě, která se snaží utrhnout zemské gravitaci či k boji Paula Volckera s vysokou inflací ve Spojených státech v 80. letech minulého století.

Teoreticky, pokud obyvatelstvo očekává inflaci, se sníží reálné úrokové míry – tedy rozdíl mezi úroky a inflací – což povede k ekonomickému růstu. Kuroda tak nevynechává jedinou šanci k ujištění veřejnosti, že boj s nulovou či zápornou inflací nevzdává. Investoři, kteří Kurodovi věřili, byli zatím bohatě odměněni. Ať už sázkami na pokles kurzu japonského jenu či na růst japonských akcií. Analytici nyní očekávají, že červencové zasedání japonské centrální banky přinese další balíček podpůrných opatření.