Šéf lékařských odborů na Slovensku přirovnal českou pomoc k okupaci

Marian Kollár

Marian Kollár Zdroj: ctk

"Po roce 1968 tu máme zase stav, že na Slovensko přišla cizí vojska, to není normální," prohlásil v televizi Markíza šéf slovenského lékařského odborového sdružení Marian Kollár. Cizími vojsky v tomto případě myslel české vojenské lékaře, kteří byli vysláni na pomoc do slovenských nemocnic v době protestů slovenských lékařů.

Rozhodnutí slovenské vlády o vyhlášení nouzového stavu, díky kterému nejvíce ohrožené nemocnice mohly povolat lékaře do služby, podle Kollára zřejmě skončí u ústavního soudu. Nouzový stav podle něho nebyl vyhlášen v souladu s ústavou.

Slovensko využilo nabídku české vlády na vyslání armádních doktorů. Necelé tři desítky vojenských specialistů dorazily na Slovensko v sobotu odpoledne. „Pracuje jich 16, vypomáhají podle potřeby nemocnic,“ uvedl mluvčí slovenské armády Peter Michnica. Vedle Bratislavy nasadili českou výpomoc také do zdravotnických zařízení v Nitře, Ružomberoku a v Žilině. Po zlepšení situace v žilinské nemocnici dva české doktory podle armádního mluvčího přesunuli do největší slovenské nemocnice v Bratislavě, která po podpisu nových pracovních smluv očekává návrat čtyř stovek lékařů.

Předpokládá se, že čeští vojenští doktoři setrvají na Slovensku jen několik dnů. Nouzový stav, první svého druhu v novodobé historii země, by slovenská vláda podle předsedy parlamentního výboru pro zdravotnictví Viliama Novotného mohla zrušit možná už ve středu.

Odchod lékařů, kterým koncem listopadu skončila výpovědní lhůta, tento týden poznamenal provoz řady slovenských nemocnic. Ani vyhlášení nouzového stavu a nařízení povinných služeb situaci nezlepšilo, mnoho lékařů si totiž nechalo vypsat neschopenku.

Hromadnými výpověďmi si část z asi sedmi tisíc nemocničních lékařů, podobně jako dříve v tomto roce jejich čeští kolegové, chtěli vynutit razantní zvýšení platů. Zatímco česká vláda doktorům ustoupila, kabinet premiérky Ivety Radičové požadavky odmítl. Obě strany se dohodly až poté, co slovenské odbory ustoupily a přijaly nabídku na postupný nárůst základních platů lékařů o více než 30 procent.

Návrat lékařů do práce se nejspíš protáhne

Kollár dnes nevyloučil, že nástup doktorů zpět do práce by se kvůli údajně komplikované administrativě mohl odložit až na druhou polovinu příštího týdne. Ještě v sobotu přitom odhadovall, že doktoři s novými smlouvami nastoupí do nemocnic v pondělí nebo úterý.

Ačkoliv premiérka Iveta Radičová a šéf lékařských odborů podepsali memorandum o navýšení platů a splnění dalších požadavků lékařů už v noci na sobotu, doktoři se k pacientům ještě nevrátili. Odbory chtějí nejprve prozkoumat nové pracovní smlouvy, aby žádný lékař například nenastoupil do práce s platem nižším, než měl před podáním výpovědi.