Šéf Lufthansy: Havárie je tragickým případem, ne sebevraždou

šéf Lufthansy, mateřské společnosti aerolinek Germanwings, Carsten Spohr

šéf Lufthansy, mateřské společnosti aerolinek Germanwings, Carsten Spohr Zdroj: ctk

To, co se přihodilo osudnému úternímu letu nízkonákladových aerolinek Germanwings, kdy druhý pilot airbusu záměrně navedl stroj do hor, je tragický případ, který není možné kvůli zabití dalších 149 lidí na palubě označovat za sebevraždu. Prohlásil to šéf Lufthansy, mateřské společnosti aerolinek Germanwings, Carsten Spohr. Dodal, že pilot, který podle francouzských vyšetřovatelů odmítl vpustit kapitána do pilotní kabiny, prošel při výcviku všemi testy, tedy i psychologickými.

„To, co se stalo, je pro mě tragický případ,“ řekl Spohr. Dodal, že aerolinky vyjadřují pozůstalým soustrast.

Okolnosti katastrofy označil za záhadu a odmítl hovořit o možnosti, že druhý pilot tímto způsobem spáchal sebevraždu. Podle Spohra není sebevražda to, když pilot záměrně navede letadlo na kurz, který znamená kolizi se zemí, a zabije tak dalších 149 lidí na palubě. O motivech druhého pilota přitom nechtěl spekulovat.

„Byl stoprocentně připraven, nebyly u něj žádné problémy, jeho letecký výkon byl rovněž bez problémů,“ řekl Spohr o druhém pilotovi. Tento muž začal s výcvikem v roce 2008, po jeho dokončení pracoval několik měsíců jako doprovod a v roce 2013 nastoupil na Airbus A320, tedy na stejný typ stroje, který v úterý havaroval.

nebyly u něj žádné problémy, jeho letecký výkon byl rovněž bez problémů

O žádných problémech s druhým pilotem se Spohr nezmínil, řekl jen, že před šesti lety výcvik na nějakou dobu přerušil. Důvody ale nesdělil. Na otázku, zda to souviselo s psychickými či jinými zdravotními potížemi, ale odmítl odpovědět s tím, že to německé zákony neumožňují.

Spohr rovněž vysvětlil, že všichni členové posádky podstupují každoroční prohlídky, ty ale nejsou přímo zaměřeny na psychický stav.