Šéfka MMF varuje před krizí rozvíjejících se zemí, svět prý není připraven

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová Zdroj: ctk/AP

Systém, jímž se světová ekonomika vyrovnává s finančními šoky, potřebuje reformu, aby ustál nastávající krizi rozvíjejících se ekonomik. Uvedla to šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Lagardeová v projevu na Marylandské univerzitě apelovala na zákonodárce, aby vylepšili existující záchrannou síť. Ta spočívá v přístupu k mnohostranným úvěrovým linkám či swapových linkách mezi jednotlivými centrálními bankami, kterými mohou centrální bankéři poskytnout likviditu jiné centrální bance v problémech.

Vylepšená záchranná opatření budou podle šéfky MMF nyní zapotřebí, protože rozvíjející se země orientované na vývoz komodit se ocitají pod vysokým tlakem. Příkladem je Nigérie, země závislá na vývozu ropy čelící nebezpečnému mixu rostoucích rozpočtových schodků, oslabující měny a zpomalujícího ekonomického růstu.

Pesimismus prohlubuje předpoklad, že ceny komodit mohou zůstat nízké po dlouhou dobu. „Vlády těchto zemí musejí začít utrácet mnohem efektivněji a omezit faraonské veřejné projekty,“ uvedla Lagardejde ová. „Také musejí své měny nechat obchodovat volněji, aby mohly absorbovat ekonomické šoky.“

Úvěry rozvíjejícím se zemím klesají
Basilejská Banka pro mezinárodní platby varuje, že celková hodnota dolarových úvěrů a dluhopisů do rozvíjejících se ekonomik loni mezi červnem a zářím poprvé od krize roku 2008 klesla. Dosud byl přitom příliv úvěrů tahounem růstu rozvíjejících se ekonomik.